Cum ne comportăm la aniversarea copiilor

aniversare-copii

De la vârsta grădiniţei, copiii încep să simtă bucuria de a fi în centrul atenţiei, de a primi daruri de ziua lor, de a înţelege că aniversarea este un motiv de bucurie.

Părinţii sunt aceia care trebuie să-l înveţe pe copil ce înseamnă o astfel de sărbătoare, cum să se comporte cu invitaţii lui, tot copii — de cele mai multe ori colegi de grădiniţă/şcoală — cum să îşi manifeste bucuria de a primi un cadou.

Bunele maniere ale copiilor în astfel de momente sunt influenţate de ceea ce învaţă de la părinţi. Aşadar, dacă urmează să organizaţi petrecerea aniversară a copilului, sunt câteva reguli de care trebuie să ţineţi cont şi pe care i le veţi transmite şi copilului.

O petrecere pentru copii este un motiv de distracţie pentru cei mici, nu de a etala posibilităţile financiare ale unora dintre părinţi. Alegerea locului în care va avea loc sărbătorirea trebuie să fie unul dintre punctele de plecare. Dacă locuiţi în casă la curte, este ideal să profitaţi de acest lucru, mai ales în cazul în care aniversarea este primăvara sau vara, când copiii pot sta în aer liber la joacă.

Dacă locuiţi la bloc, unde o ceată de copii gălăgioşi şi veseli ar putea să atragă reproşuri din partea vecinilor, puteţi opta pentru un loc de joacă special amenajat în scopul petrecerilor pentru copii.

Încercaţi să uitaţi de magazinele fast-food care au astfel de locuri de joacă, pentru că acolo mâncarea oferită copiilor este nu doar fast-food, ci şi junk-food. Doar nu doriţi ca după petrecere să trataţi copilul de indigestie, nici ca micii invitaţi să aibă de suferit din acest punct de vedere.

Dacă optaţi pentru un loc de joacă pentru petreceri de copii, asiguraţi-vă că mâncarea oferită, fie ea comandată sau pregătită acasă, este de bună calitate. E adevărat că un copil nu stă mult la masă, prioritatea sa e joaca, dar orice părinte trebuie să se gândească ce oferă copilului şi invitaţilor acestuia să mănânce.

Invitaţiile la petrecerea copilului se vor adresa celorlalţi părinţi cu cel puţin două săptămâni înainte de eveniment, pentru a nu avea surpriza ca în loc să fie bucuros alături de prieteni, copilul sărbătorit să fie necăjit că prietenii lui nu au venit la aniversare, întrucât părinţii acestora aveau alt program.

Rezervarea locului de joacă se va face din timp, stabilind clar intervalul orar şi condiţiile de joacă şi de masă. În ultima vreme, sunt foarte căutate personajele de poveste care oferă copiilor momente vesele. Mulţi actori, iluzionişti se ocupă de astfel de mici spectacole, menite să-i bucure pe copii. Luaţi din timp legătura cu ei, stabiliţi detaliile şi onorariul.

Dacă doriţi aranjamente cu baloane, ghirlande, discutaţi detaliile cu firma organizatoare sau vă puteţi ocupa personal de decor, în toate hipermarket-urile se comercializează acum astfel de decoraţiuni, inclusiv tunuri cu confetti. Dar nu le veţi lăsa pe mâna copiilor pe acestea din urmă, pentru că sunt periculoase!

Fiţi gazde bune alături de copilul dumneavoastră, întâmpinaţi micii oaspeţi — şi pe părinţii acestora, după caz — cu bucurie. Acordaţi tuturor copiilor aceeaşi atenţie, chiar aveţi anumite simpatii. Important este ca toţi să se simtă speciali. Pregătiţi pentru invitaţi mici surprize — coifuri, trompete sau, de ce nu, un mic cadou confecţionat de mama îndemânatică a sărbătoritului/sărbătoritei.

Ideal este ca o petrecere pentru copii să dureze trei-patru ore. Nu mai mult, pentru că micuţii vor obosi. Ocupaţi-vă din timp de imortalizarea foto sau video a evenimentului şi nu uitaţi să oferiţi, după petrecere, copiilor invitaţi un CD cu fotografii sau filmări de la eveniment.

Dacă sunt şi părinţi care participă la petrecere, veţi avea grijă să existe gustări şi băuturi pentru aceştia, dar şi o muzică plăcută pe fondul căreia puteţi vorbi şi supraveghea veselia copiilor.

Cu siguranţă copilul sărbătorit va primi multe cadouri. Părinţii vor avea grijă să-l înveţe să mulţumească fiecărui invitat pentru cadoul adus, să desfacă darul primit, dar să nu se manifeste în vreun fel care să facă un invitat să se simtă stânjenit. Sunt neplăcute, pentru copiii care aduc un dar, replicile precum: ”Aaa, mai am două jocuri ca acesta!” sau ”Ce mult îmi doream un robot ca ăsta, e cel mai frumos dar primit!”. Copiii nu ştiu aceste amănunte, dar intră în rolul şi obligaţia părinţilor să le explice bunele maniere când primesc un cadou.

Dacă sunteţi părinţii unui copil care e invitat la o astfel de petrecere, nu căutaţi cel mai scump cadou, pentru a ieşi în evidenţă. Gândiţi-vă că nu toţi părinţii au aceleaşi posibilităţi financiare şi se vor simţi stânjeniţi dacă vor vedea că fiul/fiica lor a adus în dar un lego, iar alt copil a adus în dar o tabletă de ultimă generaţie. (Text: Agerpres, Foto: birthdayinspire.com)