Când suntem invitaţi acasă la cunoştinţe, prieteni sau chiar rude, trebuie să ţinem cont de anumite reguli de bună cuviinţă, începând chiar cu momentul în care am primit invitaţia de a merge în respectiva vizită.
Dacă primim invitaţia verbal sau telefonic – lucru des întâlnit mai ales între persoane apropiate – putem accepta sau putem refuza pe loc, explicând motivul pentru care nu putem onora invitaţia.
Nu vom exagera cu explicaţiile, este suficient să spunem „Îmi pare rău, în ziua/la ora respectivă trebuie să merg în alt loc, unde deja am confirmat participarea” sau, în cazul în care starea de sănătate nu ne permite să ieşim din casă, vom spune simplu „Din păcate nu pot veni, o viroză neplăcută mă ţine în casă de câteva zile”. Chiar dacă refuzăm invitaţia, vom mulţumi persoanei care ne-a invitat.
Dacă acceptăm invitaţia, vom spune simplu „Voi fi acolo la ora stabilită, mulţumesc” sau „Vin cu mare plăcere, mulţumesc”. În cazul invitaţiilor scrise, răspunsul – accept sau refuz – va fi dat tot în scris, însoţit de mulţumiri. Dacă nu aţi fost invitat, nu veţi merge niciodată în vizită sub pretextul că veţi face o surpriză persoanei. S-ar putea ca surpriza să fie neplăcută, dar există şi varianta în care veţi avea dumneavoastră o surpriză – să nu găsiţi persoana acasă ori să fie ocupată şi să nu vă poată primi.
Persoana care acceptă invitaţia de a merge în vizită va avea grijă să fie punctuală, să respecte ora stabilită de gazdă. E permis să ajungă cu o mică întârziere – cel mult cinci minute – dar nu e bine să ajungă înaintea orei fixate, pentru că ar putea nimeri într-un moment în care gazda nu a terminat pregătirile.
Întotdeauna va duce un mic dar gazdei – flori pentru o doamnă, o sticlă de băutură pentru un domn, dulciuri pentru copii. Florile vor fi oferite întotdeauna fără ambalaj şi cu tija în jos. Dulciurile oferite copiilor vor fi proaspete şi de calitate.
Dacă mergem în vizită la o persoană care mai are şi alţi invitaţi, după ce vom saluta gazda la sosire şi vom oferi darurile, la intrarea în camera de primire vom saluta ceilalţi invitaţi şi ne vom prezenta celor pe care nu-i cunoaştem, dacă nu face gazda prezentările.
Nu ne vom descălţa la intrare, dar nici nu vom intra cu noroi pe încălţăminte în casă. Dacă vremea e neprielnică – ploaie, zăpadă – putem aduce cu noi o pereche de pantofi pe care o vom încălţa în vestibul, unde lăsăm hainele, înainte de a intra în camera de primire. Singura excepţie acceptată este vizita la bunici, mătuşi sau alte rude apropiate unde putem lăsa pantofii la intrare şi putem încălţa papuci, în cazul în care nu există şi alţi invitaţi.
Este nepoliticos să intraţi în locuinţa persoanei care v-a invitat fumând, mâncând covrigei sau mestecând gumă. Stingeţi ţigara, aruncaţi guma de mestecat la gunoi sau puneţi punga cu covrigei în geantă înainte de a suna la uşă. Persoanele fumătoare nu vor aprinde ţigara dacă în cameră sunt copii sau vârstnici şi nimeni nu fumează. Va întreba gazda discret unde este locul în care se poate fuma.
Dacă nu există un loc pentru fumat, nu va aprinde ţigara. În cazul în care gazda permite fumatul în cameră, un fumător va folosi obligatoriu scrumiera, nu va improviza una din capacul unei sticle de bere şi nu va pune scrumul pe farfuriuţa ceştii de cafea, este total nepoliticos.
Vizitele scurte sunt cele mai plăcute, spune un proverb. Aşadar nu veţi zăbovi mai mult decât este necesar. La plecare veţi mulţumi gazdei pentru invitaţie şi la rândul dumneavoastră o veţi invita în vizită. (Text: Agerpres, Foto: thegift.com)