Cum ne comportăm în parc

lectura-in-parc

Parcurile şi grădinile publice sunt preferate de cei mai mulţi locuitori din oraşele mari, aglomerate, ca loc de plimbare, recreere şi joacă pentru copii. Ca în orice loc public, şi aici trebuie respectate regulile de bun simţ, pentru a nu-i deranja pe ceilalţi şi a păstra frumuseţea naturii în aceste oaze de linişte.

Dacă la intrarea în parc există afişe în care este specificat că e interzis accesul cu biciclete sau cu câini în parc, trebuie respectată regula, în primul rând pentru a-i proteja pe copii, care prinşi în joaca lor nu sunt atenţi şi pot fi accidentaţi.

Cele mai multe parcuri au insule de verdeaţă şi ronduri de flori care încântă privirea celor care se plimbă pe alei. Oricât de mult v-ar plăcea un anumit soi de floare, nu smulgeţi din ronduri plante cu tot cu rădăcină pentru a le duce acasă să le plantaţi în ghivecele de pe balcon.

Pieţele sunt pline de răsaduri de flori, la preţuri accesibile, e mai bine să le cumpăraţi. Chiar dacă un tânăr e la plimbare cu iubita în parc, nu-i va rupe un trandafir din rond pentru a i-l oferi. Dacă vrea să o impresioneze, îi va aduce un trandafir cumpărat de la florărie în drum spre locul de întâlnire.

Vin zilele călduroase, când suntem tentaţi să bem apă, sucuri, să mâncăm îngheţată, iar în parcuri sunt zeci de chioşcuri care comercializează astfel de produse. După ce aţi golit sticla de conţinut, n-o aruncaţi în tufiş. Nu procedaţi în acest fel nici în cazul ambalajului de îngheţată sau a chiştocului.

O imagine dezolantă este aceea în care unii transformă plimbarea în parc într-o excursie la pădure. De multe ori, vedem grupuri ce persoane care întind pături pe iarbă, desfac sacoşe pline cu mâncare şi întind adevărate mese câmpeneşti sub privirile celor care se plimbă pe aleile parcului. E o lipsă clară de bun simţ.

Există şi tineri care uită că au trecut de vârsta copilăriei şi se urcă în leagăne, uneori le vandalizează sau le distrug. Locul de joacă e doar pentru copii, iar în leagăne nu se vor urca nici părinţii copiilor, sub pretextul că micuţul nu stă singur în leagăn. Dacă optaţi pentru o plimbare cu barca pe lac, nu uitaţi că trebuie să aduceţi barca înapoi în aceeaşi stare în care aţi plecat cu ea, deci fără gunoaie, cu vâslele întregi, fără inscripţii cu grafitti.

Unele parcuri au pe alei statui sau busturi ale unor personalităţi celebre. Nu vă urcaţi pe socluri pentru a vă fotografia de gât cu „statuia”, e de prost gust. Fântânile arteziene sunt decorative şi au şi rolul de a răcori aerul în zilele caniculare, nicidecum de a răcori picioarele celor care le confundă cu bazinul de înot. Dacă doriţi să mergeţi la „scăldat”, alegeţi ştrandul, nu parcul. (Text: Agerpres, Foto: misericordiau.wordpress.com)