Cum ne comportăm când facem cunoştinţă cu o persoană

cum-facem-cunostinta

Ocaziile în care facem cunoştinţă cu persoane sunt numeroase. Fie că sunt persoane pe care le întâlnim ocazional, la un eveniment, fie că sunt noi colegi de şcoală sau de muncă, există nişte reguli de comportament la prima întâlnire cu o persoană.

Prezentarea corectă este rostirea prenumelui şi a numelui. Doar copiii se prezintă numai cu prenumele, sau colegii de şcoală, în clasele mici. Elevii de liceu sau studenţii se vor prezenta noilor colegi cu prenume şi nume. De obicei, când două persoane fac cunoştinţă una cu cealaltă îşi strâng mâinile. Persoana care întinde prima mâna este doamna către domn, persoana mai vârstnică persoanei mai tinere. Nu este politicos să refuzi o mână întinsă.

După prezentare, este important să iniţiem un dialog, folosind un ton amabil. Dacă tocmai aţi făcut cunoştinţă cu un nou partener de afaceri sau cu viitorul şef, când sunteţi invitat să vă aşezaţi, nu staţi picior peste picior, nici cu cotul sprijinit de spătarul scaunului. O ţinută decentă contează în prima impresie pe care o veţi lăsa.

Priviţi în ochi persoanele când vi se adresează sau când vă adresaţi acestora. O persoană care se uită în tavan sau la ceas/pantofi când vorbeşte cu cineva lasă o impresie îndoielnică.

Politeţea este subînţeleasă, dar nu trebuie să exageraţi. Dacă persoana cu care aţi făcut cunoştinţă vă invită în birou şi vă oferă o cafea o puteţi accepta cu un simplu ”mulţumesc”. Dacă nu doriţi cafea, puteţi spune doar ”nu, mulţumesc”. În niciun caz nu veţi mulţumi de trei ori — la sosire, la plecare şi în timpul discuţiei pentru o simplă cafea. Dar nici nu e politicos să rostiţi replica ”vai, nu trebuia să vă deranjaţi”. E de prost gust.

Dacă persoana cu care aţi făcut cunoştinţă vă pune întrebări personale, puteţi să-i spuneţi în ce zonă a oraşului locuiţi, dar fără să daţi adresa exactă, pentru că nu intenţionează să vă trimită un colet. Puteţi spune dacă aveţi sau nu copii, puteţi să spuneţi vârsta acestora, dar nu veţi da toate detaliile. Fiţi convinşi că nu interesează pe nimeni câte medii de 10 a avut în clasa întâi copilul dumneavoastră, nici cât de talentat e soţul/soţia la călcatul cămăşilor sau la gătit.

În cazul în care aţi cunoscut o persoană într-un local unde aţi băut o cafea, aţi luat prânzul sau cina, fiecare îşi va plăti consumaţia. Dacă aţi invitat dumneavoastră persoana, atunci veţi plăti toată consumaţia. Dacă aţi fost invitat, veţi accepta să plătească persoana care v-a invitat. Sunt reguli de comportament care e necesar să fie cunoscute, pentru a evita situaţiile penibile în care două persoane se ”bat” în portofele sau în bancnote ori carduri bancare, spunând ”eu plătesc”, ”ba nu, eu plătesc”.

În general, la prima întâlnire cu o persoană, nu e politicos să punem multe întrebări. Doar ce este necesar. E politicos să ascultăm ce ni se spune, să ne spunem părerea, dar nu să contrazicem cu fermitate.

La finalul întâlnirii cu persoana pe care aţi cunoscut-o vă veţi lua rămas bun politicos. Expresia ”Mă bucur că v-am cunoscut” a devenit deja un clişeu verbal, e mai bine să nu o folosiţi. (Text: Agerpres, Foto: joannaruckenstein.com)