Cum mâncăm fructele

vitamine-fructe

Fructele fac parte din alimentaţia zilnică a oricărei persoane, în primul rând pentru aportul de vitamine şi minerale pe care îl aduc organismului.

Dacă suntem acasă ori într-o companie şi un loc fără prea multe pretenţii, putem mânca fructele în mod clasic, adică putem muşca din măr, pară, piersică ori banană, dar vom avea grijă să aruncăm cotorul, coaja sau sâmburele la un coş de gunoi, nu pe stradă.

În cazul în care ne aflăm la restaurant sau într-un loc mai pretenţios, vom mânca fructele conform bunelor maniere. Anumite fructe, cum sunt merele sau perele se taie cu cuţitul în patru, se curăţă bucăţile de coajă şi căsuţa seminţelor, apoi se taie bucăţi mici pe care le mâncăm cu furculiţa.

Cireşele, vişinele, strugurii se pot mânca fără probleme cu mâna, punând codiţele şi sâmburii pe farfurie. Strugurii se vor mânca bob cu bob de pe ciorchine, dar dacă este un ciorchine prea mare, vom rupe o bucată din el şi vom mânca boabele de strugure. Nu e permis să se scoată pieliţa şi sâmburii strugurilor. Dacă nu puteţi mânca boabele de struguri cu pieliţă şi sâmburi, mai bine renunţaţi să le mâncaţi la restaurant.

Căpşunile se pot mânca ori cu mâna (dacă au codiţe) ori cu linguriţa (dacă li s-a îndepărtat codiţa). Tot cu linguriţa se mănâncă şi zmeura, afinele, murele.

Bananele se curăţă de coajă şi se taie felii, apoi se mănâncă fiecare felie cu furculiţa.

Caisele şi prunele de desfac în două cu mâna, se scoate sâmburele şi se mănâncă jumătăţile de fruct cu mâna. Piersicile se taie cu cuţitul în două, se îndepărtează sâmburele apoi se mănâncă fiecare jumătate a fructului cu cuţitul şi furculiţa.

Kiwi se taie în două, pe jumătate şi miezul se mănâncă apoi cu linguriţa. Tot cu linguriţa se mănâncă şi miezul de grapefruit, după ce fructul a fost tăiat în două.

Portocalele, mandarinele, clementinele se curăţă de coajă după ce aceasta a fost tăiată cu cuţitul în formă de stea, apoi fructul se desface în feliuţe care se pot mâncă pe rând, cu mâna.

Pepenele galben sau roşu, ca şi ananasul, se vor mânca tăiate cu cuţitul şi luând fiecare bucată cu furculiţa. Sâmburii se îndepărtează cu vârful cuţitului. Dacă miezul de pepene este servit sub formă de bulete, se va mânca folosind linguriţa.

Smochinele proaspete se mănâncă folosind furculiţa şi cuţitul, după ce s-a îndepărtat codiţa. Se taie în sferturi şi fiecare bucată este mâncată cu furculiţa.

Papaya şi avocado se servesc de obicei tăiate pe jumătate, fără sâmburi. Miezul se mănâncă folosind linguriţa, luând bucăţi de miez până ajungem la coajă.

Mango este de obicei servit gata feliat şi în acest caz îl mâncăm cu furculiţa şi cuţitul. Dacă fructul de mango e întreg, se taie pe jumătate, apoi în sferturi şi se mănâncă tot folosind furculiţa şi cuţitul.

Rodiile se servesc de obicei tăiate pe jumătate. Vom scoate atent, cu lingura, câteva seminţe odată, ţinând bine fructul cu mâna. (Text: Agerpres, Foto: novidadeparaemagrecer.com)