Cristian Truca, cel mai reprezentativ artist român în lucrări 3D, în premieră la Sibiu

Cristian Truca-01

Cristian Truca, cel mai reprezentativ artist român în lucrări 3D, va desena pentru prima dată, începând de miercuri, 24 august, în fosta capitală culturală europeană, fiind invitat al festivalului „Sibiu International Street ART Festival”, potrivit unui comunicat de presă remis luni, 22 august.

Cristian Truca trăieşte la Paris, este singurul român recunoscut în festivaluri, afară, ca artist. El vine în România, doar la evenimentele la care este invitat. La Sibiu, va începe să deseneze de miercuri, în faţa Magazinului Dumbrava. Va desena o imagine din Sibiu. Să poţi să stai lângă şi să pară că eşti deasupra Sibiului. Imaginea va avea cu aproximaţie cinci metri lăţime şi 15 lungime”, a precizat  Florina Vlad, art director al festivalului.

Cristian Truca-02

Tot miercuri va avea loc un alt moment important din festival, şi anume, de la ora 17.00, o întâlnire-dialog cu Lia şi Dan Perjovschi cu tema „De ce pictăm ziduri”.

Peste 20 de artişti plastici, printre care Fikos din Grecia şi Francisco Camilo din Portugalia, vor desena de luni până duminică, în cadrul ediţiei a doua a „Sibiu International Street ART Festival”. În cele şapte zile de festival, aceştia vor realiza, în echipe sau individual, 17 lucrări pe şase şcoli din Sibiu şi o instalaţie în Piaţa Huet, din centrul istoric al municipiului.

Muralele realizate vor completa primul Tur de Artă Stradală din România care va cuprinde 31 de lucrări, toate incluse într-un circuit promovat în hoteluri, spaţii de cazare şi puncte de informaţii pentru turişti, printr-o hartă distribuită gratuit. Iniţiativa vine ca răspuns la reacţia pozitivă a turiştilor din Sibiu faţă de această formă de artă. Străinii, conform organizatorilor, sunt mai obişnuiţi cu street art-ul, îl apreciază ca oricare altă formă de artă şi sunt încântaţi să găsească în Sibiu atracţii turistice alternative, în completarea obiectivelor tradiţionale din Centrul Istoric.

Cristian Truca-03

„Anul acesta, spre exemplu, ne-a dat elan mesajul unei persoane din Polonia, Magdalena, trimis pe pagina noastră de Facebook: spunea că nu este familiarizată cu locul, dar unul dintre motivele pentru care a ales să viziteze Sibiul este chiar festivalul nostru. Aceasta a fost pentru noi încă a fost o dovadă că ecourile SISAF sunt mari, cu atât mai mult cu cât arta pe care o promovăm este una accesibilă oricui. Astfel, pot intra uşor în contact cu ea atât sibienii din vecinătatea lucrărilor, cei care trec tangenţial pe lângă acestea, cât şi copiii, părinţii sau dascălii din cadrul şcolilor pictate”, explică Florina Vlad, art director Sibiu International Street ART Festival.

Pe lângă realizarea picturilor murale, în cadrul festivalului vor mai avea loc workshop-uri, conferinţe, proiecţii şi concerte, toate cuprinse în programul prin care se urmăreşte animarea atmosferei cu activităţi conexe, pe placul celor care iubesc urbanul, în general, şi arta stradală, în particular.(Text: Agerpres, Foto: facebook.com/Cristian Truca)