Cristian Mungiu, premiul pentru regie la Cannes 2016

Cristian Mungiu

La 22 mai 2016, regizorul român Cristian Mungiu şi francezul Olivier Assayas au câştigat, ex-aequo, premiul pentru regie la Festivalul de film de la Cannes 2016. Filmul pentru care a fost răsplătit Cristian Mungiu se numeşte ”Bacalaureat”.

Cristian Mungiu s-a născut la 27 aprilie 1968, la Iaşi. După absolvirea Facultăţii de Litere din Iaşi, secţia Engleză (1993), a absolvit şi Academia de Teatru şi Film din Bucureşti, secţia Regie (1998).

Între anii 1993 şi 1994 a fost profesor de limba engleză, apoi asistent şi ulterior secund de regie la numeroase producţii internaţionale filmate în România (1994-1998), cum ar fi: ”Căpitanul Conan” (în regia lui Bertrand Tavernier), ”Train de vie” (în regia lui Radu Mihăileanu), ”Beowulf” (în regia lui Graham Baker) ş.a.

Filmografia sa cuprinde scurtmetrajele: ”Cazul Horia Viorel” (documentar, 1996); ”Mariana” (ficţiune, 1997, Premiul pentru cel mai bun regizor — ”CineMaIubit”, 1997); ”Mâna lui Paulişta” (ficţiune, 1998, Premiul Criticii pentru cel mai bun film şi cel mai bun actor — ”CineMaIubit”, 1998); ”Nici o întâmplare” (ficţiune, 1999); ”Zapping” (ficţiune, 2000, Premiul pentru cel mai bun regizor — Festivalul de film Dakino, 2000; Premiul UCIN pentru cel mai bun film de scurtmetraj, 2002); ”Corul pompierilor” (ficţiune, 2000, Premiul pentru cel mai bun film — Săptămâna Filmului Româno-Maghiar, Sfântu Gheorghe, oct. 2001).

Lungmetrajul ”Occident” (2002) s-a bucurat şi în ţară şi în străinătate de un mare succes de public şi de critică, primind Premiul Oficiului Naţional al Cinematografiei pentru debut (2000). Filmul ”Occident” a fost prezentat la Festivalul internaţional de la Cannes din 2002, secţiunea ”Quinzaine des realisateurs”. Pentru acelaşi film a primit ”Hubert Balls Award Of The International Film Festival Rotterdam” (2001); Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (2002), Premiile UCIN pe anul 2002 pentru regie şi pentru scenariu. Al zecelea premiu internaţional pentru ”Occident” a venit la Festivalul Internaţional al Filmului de la Sofia din 2003, unde a primit unul din cele mai importante premii, cel acordat de Juriul Criticii Internaţionale (FIPRESCI).

A scris scenariile pentru lungmetrajele: ”Tina şi mama ei” (1998); ”Cartier” (1999, Premiul ONC; Premiul ”Hartley Merrill / Jean Negulescu” pentru Cel mai bun Scenariu de ficţiune în anul 2000, la competiţia internaţională de la Los Angeles); ”Occident” (2000). În urma concursurilor de scenarii a câştigat prime de finanţare (”Nici o întâmplare”, 1998; ”Corul pompierilor”, 1998; ”Zapping”, 1999).

Filmul ”4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” (2007) i-a adus celebritatea, prin selectarea sa de către juriul Festivalului de Film de la Cannes. După ce a primit Premiul acordat de către Federaţia Internaţională a Presei Cinematografice şi Premiul acordat de Administraţia Educaţiei Naţionale din Franţa, regizorul a fost răsplătit pentru acest film cu Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Film de la Cannes — Palme d’Or.

Tot în 2007, ”4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” a primit Premiul pentru Cel mai bun film european, iar Cristian Mungiu a fost considerat ”Cel mai bun regizor european al anului” la cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Filmului European, la Berlin. În 2008, amintita peliculă a câştigat la trei categorii ale Festivalului Gopo, pentru ca în 2009 să fie răsplătită şi cu Premiul Goya pentru Cel mai bun film european.

La 18 septembrie 2009, a avut loc premiera unei noi producţii a scenaristului şi regizorului român, cu titlul ”Amintiri din Epoca de Aur”. Producţia este un film colectiv constând dintr-o serie de şase scurtmetraje, grupate în două părţi, care au fost lansate succesiv.

La 27 mai 2012, Cristian Mungiu a primit premiul pentru cel mai bun scenariu, în cadrul Festivalului de la Cannes, pentru filmul ”După dealuri”. De asemenea, dublul trofeu de interpretare a fost acordat actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur.

Lungmetrajul a mai câştigat marele premiu al secţiunii Filmmakers of Tomorrow — FEDEORA la Festivalul Internaţional de la Haifa, trofeu acordat de un juriu desemnat de Federaţia Criticilor de Film din Europa şi Zona Mediteraneană. Totodată, ”După dealuri” a fost desemnat cel mai bun film la Festivalul de la Vukovar (Croaţia) şi la Herceg Novi (Muntenegru). La acestea se adaugă încă două premii internaţionale, Premiul Astor de Oro la cea de-a 27-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Mar del Plata, Argentina, şi Premiul Special al Juriului la cea de-a 50-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Gijon, Spania.

Lungmetrajul a fost nominalizat şi la premiile decernate de Academia de Film Europeană, dar şi la premiile Satellite, acordate în cinematografia independentă din SUA. În ianuarie 2013, lungmetrajul „După dealuri” a fost marele câştigător al galei Best Film Fest, fiind desemnat cel mai bun film românesc al anului 2012. ”După dealuri” a avut premiera de gală la 25 octombrie 2012, la Cinema Patria din Bucureşti.

Cristian Mungiu este membru al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) din 1998.

La data de 28 mai 2007, prin decret prezidenţial, i-a fost conferit regizorului Cristian Mungiu Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler.

În 2012, a primit medalia Crucea Casei Regale a României.

Membru al juriului celei de-a 66-a ediţii a Festivalului de la Cannes din mai 2013, Cristian Mungiu a fost decorat cu distincţia de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor, de ministrul francez al culturii, Aurélie Filippetti, care l-a caracterizat pe acesta, ca fiind ”liderul unei noi generaţii de cineaşti români şi europeni (…) hotărâţi să întoarcă definitiv pagina cinematografiei din epoca Ceauşescu”. (Text: Agerpres, Foto: cinemagia.ro, Video: youtube.com)