Cristian Mungiu, invitat să facă parte din Academia care acordă Oscarurile

Cristian MungiuRegizorul român Cristian Mungiu se numără printre cele 683 de persoane din lumea filmului invitate să facă parte din membrii Academiei de Arte şi Știinţe cinematografice, care acordă prestigioasele premii Oscar, informează oscars.org.

Cristian Mungiu este unul din cei 18 cineaşti menţionaţi la mai multe categorii, în cazul său la regizori şi scenarişti. Dacă acceptă invitaţia de a se alătura membrilor Academiei, fiecare va trebui să opteze pentru o singură categorie.

Este o nouă recunoaştere a excelenţei regizorale şi scenaristice a cineastului român de 48 de ani, laureat al Palme d’Or la Festivalul de la Cannes în 2007 pentru „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” şi câştigător al premiului pentru regie la ediţia din 2016 a aceluiaşi festival, pentru „Bacalaureat”.

Pentru a fi selecţionat, un nou recrut trebuie să fie susţinut de doi membri ai Academiei care apreciază că acesta „a avut realizări excepţionale” sau să fi fost nominalizat la Oscar. Acesta se alătură uneia dintre cele 17 ramuri ale Academiei care acordă faimoasele statuete.

Printre cei 683 de noi invitaţi, reprezentând circa 60 de ţări, se află 28 de câştigători ai premiilor Oscar şi 98 de nominalizaţi, informează Academia, citată de AFP. (Text: Agerpres, Foto: forbes.ro)