Crina „Coco” Popescu: Cea mai tânără şi de succes alpinistă din lume

Crina-popescu

În 2013, alpinista română Crina „Coco” Popescu a intrat pentru a doua oară în Cartea Recordurilor, de data aceasta pentru „Cea Mai de Succes Tânără Alpinistă din Lume”, datorită palmaresului ei impresionant de recorduri mondiale de vârstă în alpinism.

Odată cu recordul mondial pentru „Cea Mai de Succes Tânără Alpinistă din Lume”, acordat de World Record Academy, Crina „Coco” Popescu a primit şi medalia de aur acordată de WRA doar celor care realizează recorduri mondiale de excepţie.

Alpinista română a intrat în Cartea Recordurilor, pentru prima oară, la 16 ani, după ce a încheiat atât circuitul celor şapte cei mai înalţi vulcani de pe cele 7 continente, cât şi prin escaladarea Muntelui Sidley – 4.285 m – cel mai înalt vulcan din Antarctica (alături de Alex Abramov, Mario Trimeri şi Scott Woolams).

Crina „Coco” Popescu, născută la Râşnov, judeţul Braşov, la 3 decembrie 1994, este pasionată de alpinism de la vârsta de 6 ani, când a început aventurile montane, alături de tatăl său.

La 13 ani a urcat pe primul Vulcan – Damavand (5.610 m, Iran). Printre performanţele Crinei Popescu, supranumită de cei de la Cartea Recordurilor, „căprioara din Carpaţi”, se mai află: cea mai tânără alpinistă din lume care a escaladat cel mai înalt vârf al Oceaniei – Carstensz Pyramid (4.884 de metri) din Indonezia, cea mai tânără alpinistă din lume care a escaladat Muntele Giluwe (Papua Noua Guinee), cea mai tânără persoană din lume care a escaladat Aconcagua (6.963 de metri) pe traseul „Traverseul Gheţarului Polonez”, cea mai tânără persoană din lume care a urcat vârful Ojos del Salado din Chile (6.863 de metri), cea mai tânără persoană din lume care a atins vârful Kazbek din Georgia (5.047 de metri) şi cea mai tânără persoană din lume care a urcat pe vârful Ararat din Turcia (5.165 de metri).

În 2009, i-a fost acordat titlul de Maestru al Sportului. A fost desemnată „Sportivul anului” la categoria alpinism de altitudine – Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă (2010), i-a fost decernat Premiul de Excelenţă – Gala IAA (2011), dar şi Oscarul Românesc pentru Excelenţă (2011) etc.Crina Popescu este iniţiatoarea circuitului „7 Munţi din Grădina Carpaţilor”, care vizează atingerea celor mai înalte vârfuri din Bucegi, Făgăraş, Retezat, Metaliferi, Rodnei, Ceahlău şi Munţii Piatra Craiului. Ea este membră a „Clubului Sportiv Montan Altitudine”, afiliat Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/CocoPopescu)