Creşterile salariale din Sănătate se vor aplica pentru 163.000 de persoane

sanatate-doctor

Creşterile salariale din Sănătate se vor aplica pentru 163.000 de persoane în urma aprobării miercuri, 8 iunie, de către Guvern a ordonanţei de urgenţă pentru salarizarea în sistemul public, majorările pentru medici fiind cuprinse între 294 şi 914 lei.

Astfel, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii remis miercuri, medicul primar gradaţia 5 va avea o creştere de 914 lei, medicul specialist gradaţia 5 — 557 lei, medicul rezident anul VI-VII — 746 lei, medicul rezident anul III — 294 lei, iar medicul rezident anul I — 312 lei.

„Întrucât ordonanţa prevede creşterea salariilor de bază, pentru medicii rezidenţi s-a majorat plafonul de la care se acordă bursa de rezident până la 4.749 lei. Se menţine valoarea lunară a bursei de 670 lei”, se arată în comunicat.

Totodată, pentru personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar au fost stabilite salarii de bază pe funcţii, grade, trepte profesionale şi gradaţii diferenţiate pe unităţi clinice, unităţi neclinice, servicii de ambulanţă şi structuri de primiri urgenţe, anatomie patologică şi medicină legală.

„În termeni practici, această măsură vrea să stimuleze ocuparea posturilor în unităţi unde se constată deficit de personal. Vorbim despre secţiile sau compartimentele cu paturi de ATI/TI şi de transport neonatal. Personalul din aceste unităţi va fi inclus în capitolul serviciilor de ambulanţă şi compartimentelor de primiri urgenţe şi va primi salarii de bază mai mari”, precizează sursa citată.

Gărzile efectuate în afara orelor de program de către personal medical cu pregătire superioară vor fi reglementate pe baza unui contract separat.

Noile salarii intră în vigoare începând cu data de 1 august. (Text: Agerpres, Foto: stemgenex.com)