Hubert de Givenchy, unul dintre simbolurile modei haute-couture ale secolului XX, s-a născut la 21 februarie 1927, la Beauvais, într-o familie aristocrată, potrivit site-ului museothyssen.org.
A fost crescut şi educat, după moartea tatălui său, de către mama şi bunica sa maternă, de la ele moştenind pasiunea pentru ţesături.
A studiat la Colegiul Felix-Fauré din Beauvais, apoi în 1937 a primit confirmarea talentului său la o prezentare de modă haute-couture, iar în 1944 s-a înscris la Școala Naţională de Arte Frumoase din Paris. Ulterior, şi-a extins cunoştinţele în domeniu lucrând pentru diverşi designeri, precum Lucien Lelong (1945-1946), Piguet (1946-1948), Jacques Fath (1948-1949) şi pentru Elsa Schiaparelli (1949-1951), simbolul modei avant-garde.
În 1952 şi-a înfiinţat propria casă de modă în Paris — Casa Givenchy, prezentând o surprinzătoare şi revoluţionară colecţie ce a avut un succes imediat prin natura sa inovativă faţă de modele realizate de creatorii conservatori ai vremii. Tot în 1952, Givenchy l-a întâlnit pe Cristobal Balenciaga, un reputat creator de modă spaniol, care i-a devenit prieten şi mentor deopotrivă. Givenchy a moştenit de la mentorul său felul în care acesta înţelegea designul vestimentar, caracterizat prin puritatea liniilor şi a volumelor.
Hubert de Givenchy a fost primul creator de modă care a prezent o linie de lux pret-a-porter în 1954, creaţiile sale îmbrăcând câteva dintre cele mai reprezentative personalităţi ale secolului XX, precum Jacqueline Kennedy, Wallis Simpson, Caroline de Monaco, Lauren Bacall, Greta Garbo, Elizabeth Taylor, Marlene Dietrich şi, nu în ultimul rând, Audrey Hepburn.
Prietenia dintre cei doi a început în 1953 şi a continuat până la moartea actriţei în 1993. Pentru filmul „Sabrina” (1954), Audrey şi-a dorit o rochie de seară cu un model aparte, iar Givenchy a creat „decollete Sabrina”. Împreună au reuşit să creeze ceea ce se va numi „stilul Audrey Hepburn”.
Silueta şi chipul delicat ale lui Audrey erau perfecte pentru simplitatea austeră, geometrică a lui Givenchy şi culorile preferate de acesta: negru, alb, pasteluri. Actriţa devenise un simbol pentru şic şi eleganţă, reprezentative pentru Givenchy. În film, Audrey, transformată de experienţa pariziană, îşi face intrarea la o petrecere cu rochia creată de Givenchy, iar imaginea este greu de uitat pentru cei care au văzut-o. O copie a acestei capodopere a modei a fost realizată în atelierul Givenchy pentru o retrospectivă desfăşurată în 1992 la Palais Galliera din Paris.
Parteneriatul cu Givenchy a continuat, acesta realizând garderoba actriţei pentru mai multe producţii, între care ”Funny Face” (1957), ”Love in the Afternoon” (1957), ”Breakfast at Tiffany’s” (1961), ”Paris When It Sizzles” (1963), ”Charade” (1964), se arată pe www.fashionencyclopedia.com.
Un alt mare film de succes — ”Breakfast at Tiffany’s” a impus un nou stil — ”little black dress”, în care Audrey a apărut într-o rochie neagră simplă accesorizată cu mănuşi lungi negre şi cu ochelari mari, negri. De asemenea, Hepburn a fost imaginea primului parfum lansat de Casa Givenchy, ”L’interdit”, în 1957. Au urmat: ”Givenchy III” (1970); ”L’Eau de Givenchy” (1980); ”Vetyver”, ”Ysatis” (1984); ”Xeryus” (1986); ”Amarige” (1991); ”Fleur d’Interdit” (1994); ”Organza” (1996); ”Amarige Extravagance” (1998); ”Hot Couture” (2000).
După decenii de succes şi recunoaştere internaţională, în 1988, Givenchy şi-a vândut compania Grupului Louis Vuitton Moët Hennessey (LVMH), retrăgându-se complet din această activitate în 1995, când a avut şi ultima prezentare de modă. Givenchy a fost succedat de o serie de designeri apreciaţi în întreaga lume precum Alexander McQueen, John Galliano, Julien Macdonald şi Riccardo Tisci, care în prezent se află la conducerea imperiului Givenchy, având funcţia de director de creaţie pentru colecţiile haute couture şi pret-a-porter.
Hubert de Givenchy a primit titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare (1983), Medalia Ordinului Artelor şi Literelor (1992) potrivit www.famousbirthdays.com, iar guvernul spaniol i-a acordat lui Hubert de Givenchy, Ordinul Artelor şi Literelor în 2011 se menţionează pe http://www.museothyssen.org/.
Între 22 octombrie 2014 şi 18 ianuarie 2015, la Muzeul Thyssen din Madrid a avut loc prima mare retrospectivă a creaţiilor designerului francez începând de la deschiderea Casei de Modă Givenchy în 1952 şi până la retragerea sa în 1995.
Printre piesele expuse s-au numărat: faimoasa bluză ”Bettina” numită după un unul dintre cele mai frumoase modele cu care creatorul a lucrat şi realizată din materialul folosit la cămăşile bărbăteşti, însă împodobită cu broderie englezească, rochii care îmbină albul şi negrul, culoarea cheie a creaţiilor sale, rochii de mireasă şi de seară, simple în aparenţă, care oferă cel mai bun exemplu de puritate a liniilor şi volumelor.
De asemenea, în perioada 26 noiembrie 2016-26 martie 2017, la Muzeul Gemeente din Haga are loc o expoziţie-retrospectivă în cadrul căreia creatorul Hubert de Givenchy aduce un omagiu muzei sale, Audrey Hepburn. În realizarea acestei expoziţii intitulată ”Hubert de Givenchy — to Audrey with love” s-a implicat însuşi designerul francez, care a ales personal mai multe creaţii, unele dintre aceste nefiind expuse niciodată publicului.
Hubert de Givenchy trăieşte în apropierea Parisului, pe domeniul Le Jonchet. În 1982, Givenchy a sărbătorit 30 de ani de creaţie la Institutul Tehnologic de Modă de la New York, iar în 1992 a marcat 40 de ani de carieră în domeniul modei la Palais Galliera, Paris.(Text: Agerpres, Foto: captura video youtube, museothyssen.org)