Craterul nuclear Sedan

crater-Sedan1

Craterul nuclear Sedan este situat în Poligonul de teste nucleare din Nevada, la aproximativ 144 de kilometri nord de Las Vegas.

Acesta a rezultat în urma testului nuclear Sedan, un test nuclear subteran efectuat la 6 iulie 1962, ca parte a programului Plowshare, demarat în iunie 1957 pentru a studia aplicaţiile paşnice ale detonărilor nucleare controlate.

crater-Sedan2

Testul nuclear Sedan, la 6 iulie 1962

Ideea a fost că o explozie nucleară ar putea excava cu uşurinţă o zonă mare, ar facilita construirea de canale şi drumuri, ar îmbunătăţi tehnicile de exploatare sau, pur şi simplu, ar deplasa o cantitate mare de rocă şi sol.

crater-Sedan3

Însă intensitatea şi întinderea radiaţiilor s-au dovedit a fi prea mari, iar programul a fost abandonat. În timpul programului Plowshare au fost efectuate 27 de detonări termonucleare. Doar patru dintre acestea au avut ca scop producerea de cratere, iar Sedan este, de departe, cel mai mare.

crater-Sedan4

Dispozitivul care a produs craterul a fost îngropat la 194 de metri sub nivelul deşertului şi a avut un efect echivalent cu 104 de kilotone de TNT sau aproximativ opt bombe Hiroshima.

Explozia a ridicat mai întâi un dom de pământ de 90 de metri deasupra nivelului deşertului, în primele trei secunde după detonare, după care a răbufnit în sus şi a deplasat spre exterior 12 milioane de tone de pământ. Craterul rezultat are 100 de metri adâncime şi 390 de metri în diametru.

crater-Sedan6

Explozia a creat efecte exterioare care au afectat mai mulţi locuitori din SUA decât orice alt test nuclear, expunând mai mult de 13 milioane de oameni la radiaţii, deşi – în termen de 7 luni de la detonare – radiaţia a scăzut până la nivelul la care în partea de jos a craterului s-ar fi putut umbla în condiţii de siguranţă fără nicio îmbrăcăminte de protecţie.

Astăzi, craterul are mai mult de 10.000 de vizitatori în fiecare an, în excursii gratuite lunare oferite de Departamentul de Energie al SUA. O platformă de observaţie construită pe marginea craterului permite turiştilor să aprecieze efectele.

crater-Sedan7

Impactul negativ al celor 27 de proiecte nucleare desfăşurate în timpul programului Plowshare a condus, în cele din urmă, la abandonarea lui, în 1977, în mare parte din cauza opoziţiei publice.

Uniunea Sovietică a continuat să urmărească conceptul prin programul de „explozii nucleare pentru economia naţională” şi a efectuat mai mult de 150 de teste nucleare. Cele mai cunoscute a fost Chagan – un test identic cu Sedan – care a creat rezervorul lacului artificial Chagan.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: en.wikipedia.org, flickr.com, Video: youtube.com)