Proiectul cultural -turistic „Crăciun în Maramureş”, susţinut şi promovat de Consiliul Judeţean Maramureş, va încuraja în acest an turiştii români şi străini să viziteze satele şi comunele renumite pentru conservarea tradiţiilor arhaice specifice sărbătorilor de iarnă, a declarat vineri, 14 octombrie, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea.
„Patrimoniul rural deţine, spre bucuria noastră, zone în care tradiţiile arhaice sunt neschimbate de sute de ani, iar turiştii ar putea avea ocazia să întâlnească obiceiuri specifice sărbătorilor de iarnă — Crăciun, Anul Nou şi Bobotează. Obiceiurile de iarnă au o frumuseţe aparate şi multora dintre noi ar putea să ne trezească amintirile copilăriei, casa bunicilor din sat, dar şi efervescenţa specifică apropierii sărbătorilor. În satele aflate la mare depărtare de centrele urbane, obiceiurile de iarnă au fost mult mai bine conservate şi fac parte din tradiţia locală, fiind respectate cu mare sfinţenie. Deşi probabil de-a lungul timpului s-au mai produs unele mici ajustări, tradiţiile au rămas neschimbate, iar turiştii dornici să cunoască cultura arhaică a uneia dintre cele mai importante sărbători pentru umanitate, Naşterea Mântuitorului, ar fi surprinşi să vadă farmecul acestor sărbători, cât şi pregătirile premergătoare lor„, a spus Gabriel Zetea.
În opinia acestuia, atât satele din zona de munte, dar şi de câmpie a Maramureşului, au păstrat aproape intacte tradiţiile specifice sărbătorilor de iarnă.
„Satele din zona de munte, dar şi cele situate la şes, cunoscute în limbajul etnologilor ca şi ‘ţări’, cum ar fi: Maramureşul istoric, Țara Lăpuşului, Țara Chioarului — au păstrat tradiţiile neschimbate, deşi s-a crezut că cei aproape 50 de ani de comunism ar fi putut afecta respectul pentru cultura rurală. Cercetările specialiştilor au dovedit în ultimii ani că n-a fost aşa, că majoritatea tradiţiilor populare s-au păstrat, că satul a reuşit să se salveze şi să conserve aceste obiceiuri după un calendar propriu şi să arate urmaşilor că istoria acestor tradiţii a asigurat oarecum continuitatea vieţii rurale.
Proiectul ‘Crăciun în Maramureş’, lansat în urmă cu mulţi ani, îşi propune să facă accesibile măcar o parte din aceste tradiţii, să le prezinte turiştilor în forma autentică şi să arate că putem fi continuatorii unor stări care ne reprezintă, că aceste tradiţii fac parte din identitatea şi zestrea noastră de locuitori aflaţi în marginea României„, a mai precizat Gabriel Zetea.
De asemenea, preşedintele Asociaţiei de Arte şi Meserii Tradiţionale din Maramureş, prof. Georgeta Iuga, fost muzeograf a arătat că satele maramureşene sunt un filon bogat de tradiţii, muzică populară şi meşteri populari, puţini cunoscuţi publicului larg, însă foarte apreciaţi de cunoscători şi specialiştii în domeniu.
„Călătorul, turistul care ar ajunge întâmplător în satele din Maramureş în preajma sărbătorilor de iarnă, ar rămâne surprins să constate că viaţa satului e cât se poate de animată, că oamenii sunt preocupaţi să întâmpine aceste sărbători curaţi sufleteşte, dar cu multă bucurie şi veselie prin colinde şi preparate culinare specifice. Pregătirea sosirii Crăciunului, dar şi a Anului Nou înseamnă pentru săteni primenirea gospodăriei, a casei, haine noi făcute la croitorul satului, tăiatul porcului, mersul în şezătoare acolo unde se mai practică, învăţatul de colinde, pregătitul bradului care va fi împodobit în seara de Aju, şi multe alte mici lucruri care se pot întâmpla într-o gospodărie ţărănească prinsă în curentul acestor sărbători de hotar”, a spus Georgeta Iuga.
Programul „Crăciun în Maramureş” va fi găzduit de Muzeul Satului din municipiul Baia Mare şi va fi susţinut de mai multe primării din judeţ care pentru o zi vor prezenta publicului şi turiştilor cele mai frumoase tradiţii dedicate sărbătorilor de iarnă specifice satului maramureşan.
Potrivit Asociaţiei Nationale de Turism Rural Ecologic şi Cultural—ANTREC, filiala locală, anul trecut peste 7.000 de români şi străini au petrecut sărbătorile de iarnă în Maramureş şi au făcut scurte călătorii cu trenul Mocăniţa pe Valea Vaserului din Munţii Maramureşului. (Text: Agerpres, Foto: ziarmm.ro)