Corul Armatei Roşii, simbol al Rusiei dincolo de frontiere

alexandrov-cor

Corul Armatei Roşii, al cărui director şi 60 de membri se aflau la bordul avionului care s-a prăbuşit duminică, 25 decembrie, în Marea Neagră, reprezintă un simbol al Rusiei aplaudat pretutindeni, chiar şi în zonele de conflict, relatează AFP.

Fondat în 1928, Ansamblul Alexandrov, cunoscut în timpul turneurilor sale de succes sub numele de Corul Armatei Roşii, este format în prezent din aproximativ 200 de cântăreţi, muzicieni şi dansatori.

Repertoriul său include astăzi mai mult de 2.000 de opere, de la cântece folclorice sau care glorifică URSS la muzica sacră, trecând prin cele mai mari hituri moderne internaţionale, pe care le interpretează cu voci puternice, însoţite de coregrafii acrobatice.

Unul dintre puţinele ansambluri care au efectuat turnee în străinătate în perioada sovietică, Corul Armatei Roşii a susţinut sute de concerte în URSS, a înregistrat zeci de discuri şi s-a impus ca participant cheie la festivaluri publice.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, muzicienii săi nu au cunoscut nici un răgaz, dând peste 1.500 de concerte pentru soldaţii sovietici în zonele de luptă, ca şi în spitale.

Condus timp de 18 ani de către fondatorul său, generalul şi compozitorul Alexander Alexandrov, autorul muzicii imnului sovietic, ansamblul a fost apoi încredinţat fiului său, Boris, care l-a condus între 1946 şi 1987.

Actualul lider al Corului Armatei Roşii, Valeri Halilov, se afla printre membrii ansamblului care trebuiau să sărbătorească Anul Nou la baza aeriană rusă Hmeimim din Siria şi care se aflau la bordul avionului care s-a prăbuşit în Marea Neagră.

Autorităţile ruse au afirmat că nu există „semne de supravieţuitori” în zonă.

Valeri Halilov a avut o mare contribuţie la cultura contemporană ca dirijor şi compozitor, a declarat un vicepremierul rus Olga Golodets agenţiei oficiale TASS, descriind plecarea sa drept o ”pierdere ireparabilă”.

„Aceasta este o nedreptate uriaşă”, a estimat la rândul său pianistul Denis Matsuev, plângând pierderea unui „maestru remarcabil”. „Ansamblul Alexandrov este o carte de vizită a culturii ruse”, a spus el, citat de agenţia publică Ria-Novosti.

„De peste un secol, aceste voci frumoase sunt o bijuterie a Rusiei”, a declarat pentru AFP cântăreaţa franceză Mathieu Mireille, care apare în mod regulat, din 1967, alături de corurile Armatei Roşii, declarându-se bulversată de această tragedie, care îndoliază lumea muzicii.

Ovaţionat de public în timpul numeroaselor sale turnee în mai mult de 70 de ţări din Europa şi Asia, Ansamblul deţine din 1935 Ordinul Steagul Roşu, unul dintre cel mai înalte recompense sovietice pentru „merite excepţionale în cultură”.

„Ansamblul Alexandrov este unul dintre cele mai bune din lume. El performa întotdeauna în zone de conflict (…). Este o tragedie teribilă”, a declarat Elena Shcherbakova, director artistic al Ballet Igor Moisseiev agenţiei de ştiri Ria-Novosti.

Corurile ale Armatei Roşii au cântat în faţa soldaţilor din Afganistan, în Iugoslavia sau Cecenia.

„S-au dus în Siria, cu o misiune foarte bună, o misiune de pace”, a declarat premierul rus Dmitri Medvedev. „Este imposibil de acceptat această pierdere”, a adăugat el.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a decretat ziua de luni, 26 decembrie, drept zi de doliu naţional pentru comemorarea victimelor accidentului aviatic din Marea Neagră.(Text: Agerpres, Foto: sputniknews.com, Video: youtube.com)