Cântăreţul şi actorul Cornel Constantiniu s-a născut la 6 aprilie 1945, în Bucureşti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC) ”I.L. Caragiale” din Bucureşti în 1969, la clasa maestrului Ion Finteşteanu.
Primul contact cu teatrul l-a avut la 11 ani, când a jucat împreună cu fratele lui geamăn, Mircea, în piesa „Prinţ şi cerşetor”. Regizorul a vrut ca doi copii să interpreteze rolurile principale, iar piesa a avut un succes foarte mare — un an şi jumătate s-a jucat cu casa închisă.
A făcut cursuri de perfecţionare în muzică sub îndrumarea compozitoarei Camelia Dăscălescu. În 1970, Cornel Constantiniu a debutat în muzică la concursul de televiziune ”Steaua fără nume”, fiind primul câştigător al trofeului.
După absolvirea IATC, a fost angajat ca actor la Teatrul Naţional ”Vasile Alecsandri” din Iaşi, pe scena căruia a jucat doi ani. Începând cu anul 1972, a făcut parte din trupa Teatrului Muzical ”Ion Vasilescu” din Bucureşti, iar din 1982 a devenit solist al secţiei de estradă din Ansamblul ”Rapsodia Română”, potrivit „Alternative pop-dance” de Daniela Caraman-Fotea şi Titus Andrei.
În 1970, a obţinut premiul I la Festivalul de la Mamaia, secţiunea interpretare, cu melodia ”N-aţi văzut o fată?”, de Alexandru Mandy. Un an mai târziu, a primit marele premiu de interpretare de la Mamaia, împreună cu Dida Drăgan.
Au început apoi apariţiile la televiziune, înregistrările la radio, spectacole în ţară şi în ţări comuniste. Nu a putut participa la turnee în ţările din Occident, întrucât fratele său, Mircea, era stabilit în Africa de Sud. În 1974, a fost într-un turneu în Rusia, împreună cu Dan Spătaru. În acelaşi an, soţia sa, Domniţa, cu care a fost coleg la IATC şi cu care se căsătorise din al doilea an de facultate, l-a născut pe primul fiu al artistului, Alexandru. Ulterior, s-a născut al doilea fiu al celor doi, Mihai.
A obţinut distincţii importante la festivaluri precum ”Orfeul de aur” din Bulgaria, la Sopot, în Polonia sau ”Lira de aur”, la Bratislava.
În 1885, a obţinut, tot la Festivalul de la Mamaia, Premiul de Popularitate cu piesa „Nu îţi spun te iubesc” de Ionel Tudor, pe versurile Andreei Andrei, care a devenit şlagăr.
A realizat multe duete de succes cu artiste ca Mihaela Mihai, Angela Similea, Mirabela Dauer.
După 1989, artistul, ca şi alţi colegi de generaţie, a intrat într-un con de umbră, nemaifiind solicitat în emisiuni radio şi tv, lucru care l-a măcinat mult. „Imposibilitatea de a mă adapta la noua mentalitate a contribuit la măcinarea mea interioară. M-am simţit inutil”, mărturisea artistul într-un interviu, în jurnalul.ro, în 2004.
A urmat momentul în care a fost diagnosticat cu maladia Parkinson. În 1999, când se afla la fratele său Mircea, în Africa de Sud, a fost supus unei intervenţii chirurgicale pe creier. După operaţie, s-au ameliorat manifestările bolii, dar medicii din România l-au sfătuit să se opereze la Viena.
Au urmat ani în care artistul a fost supus mai multor operaţii, două pe creier şi patru la piept. I-a fost implantat un dispozitiv pentru a-l ajuta să ţină boala sub control. După una dintre operaţii, Cornel Constantiniu a anunţat că doreşte să înfiinţeze o fundaţie care să-i ajute pe românii bolnavi de Parkinson.
După una dintre operaţiile efectuate la Viena, la insistenţele lui Alexandru Arşinel, directorul Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti, Cornel Constantiniu a revenit pe scenă, în spectacolul „Mama Boema”, readucând în atenţia publicului câteva dintre şlagărele sale.
În 2002, a fost premiat în cadrul Galei Muzicii Uşoare Româneşti ”O zi printre stele”, de Ministerul Culturii şi Cultelor.
Cornel Constantiniu a primit Premiul de excelenţă pentru întreaga activitate la Gala premiilor Radio România Actualităţi, 2005
Preşedinţia României i-a conferit lui Cornel Constantiniu, în 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria B — Muzică, ”pentru contribuţiile deosebite în activitatea artistică şi culturală din ţara noastră, pentru promovarea civilizaţiei şi istoriei româneşti”.
Din discografia lui Cornel Constantiniu amintim: ”Cântec de iubire” (1973), ”Cornel Constantiniu” (1983) — care cuprinde melodii din repertoriul lui Joe Dassin—, ”Eu sunt un trubadur” (1989), precum şi compilaţia ”Vă mulţumesc!” (2009).
A jucat în filmele ”Melodii, melodii…” (1978) şi ”Cucoana Chiriţa” (1986). (Text si foto: Agerpres, Video: youtube.com)