Contractele cu Dacia asigură furnizorilor 800 milioane euro

Dacia2

Contractele cu Uzina Dacia de la Mioveni le asigură furnizorilor localizaţi în judeţul Argeş o cifră de afaceri anuală de 800 de milioane de euro, reprezentând 40% din suma totală alocată de producătorul auto pentru achiziţii.
“Dacă vorbim de Argeş, sunt 150 de furnizori de servicii, care fac diverse prestaţii, cu o cifră de afaceri de circa 200 de milioane de euro din contractele cu Dacia. Mai sunt aproximativ 40 de furnizori de piese, care fac 600 de milioane de euro din livrările către Dacia. Deci cifra de afaceri totală a furnizorilor localizaţi în Argeş este de aproximativ 800 de milioane de euro, mă refer la cifra de afaceri cu Dacia”, a declarat Antoine Aoun, directorul de achiziţii al Renault Group România.

Conform datelor furnizate de reprezentantul producătorului auto, în total există circa 2.000 de furnizori care fac livrări către uzina de vehicule, uzina de motoare şi celelalte secţii de pe platforma de la Mioveni.

Cei care ne furnizează servicii, cum ar fi construcţii, logistică, energie, servicii de alimentaţie publică, sunt între 600 şi 650, din numărul total de 2.000. Restul sunt furnizori care ne livrează piese care sunt integrate în autovehicule, în motoare, în cutii de viteze”, a explicat Aoun.

Uzina-Dacia

Cifra de afaceri globală administrată de către Direcţia Achiziţii Dacia se ridică la aproximativ 2 miliarde de euro pe an. În afară de cele 800 de milioane de euro din contractele cu furnizorii din Argeş, restul sumei reprezintă contracte cu furnizori din alte zone ale ţării, dar şi din străinătate.

În România, Dacia mai are furnizori localizaţi la Timişoara, Arad, Oradea, Deva, Satu Mare, Cluj, Sibiu, Braşov, Ploieşti, Galaţi şi Titu. Alte livrări de piese şi componente vin din exterior, din ţări precum Turcia, Polonia sau Franţa.

Dezvoltarea reţelei de furnizori a avut drept consecinţă şi crearea unui număr important de locuri de muncă, estimat de Asociaţia Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) la aproximativ 130.000.

“Conform cifrelor comunicate de ACAROM, este vorba de 130.000 de locuri de muncă la nivelul României. În Argeş se estimează la 10.000 numărul locurilor de muncă generate de cifra de afaceri de 800 de milioane de euro pe care furnizorii o înregistrează cu Dacia. Sunt date care vin de la ACAROM, noi nu avem statistici proprii, dar cred că cifrele sunt absolut corecte”, a afirmat Antoine Aoun.

Localizarea punctelor de lucru, criteriu important de selecţie a furnizorilor

“Noi aplicăm în alegerea furnizorilor aceleaşi reguli care se aplică la nivelul RNPO (Renault-Nissan Purchasing Organization – n.r.), bazate pe competitivitate, adică cea mai bună ofertă, pe calitatea produselor, pe calitatea managementului, pe sănătatea financiară a furnizorului şi, evident, pe localizarea sa, în cazul nostru în România şi cât mai aproape de uzină”, a declarat directorul de achiziţii al Renault Group România.

Cei mai mari furnizori ai Dacia sunt amplasaţi în Argeş, conform acestei strategii de localizare. Unii dintre ei sunt localizaţi chiar pe platforma industrială Dacia, iar ceilalţi în apropierea uzinei de la Mioveni.

Dacia

Furnizorii din Argeş asigură scaunele pentru automobile, componentele din plastic, cum sunt planşele de bord sau scuturile de protecţie, materialele textile, precum tapiţeria şi mochetele, dar şi sistemele de climatizare, părţi ale sistemului electric şi de securitate, cablaje, tablă sau conducte.

“Johnson Controls este furnizorul nostru de scaune, este unul dintre marii furnizori din punct de vedere al cifrei de afaceri. (…) Firma Euro APS este localizată aici, cu o cifră de afaceri foarte importantă. Ne livrează toate piesele din plastic, cum sunt scuturile faţă şi spate, planşele de bord. Mai este Leoni, un alt mare furnizor stabilit în Argeş, cu o cifră de afaceri foarte importantă, care ne furnizează tot ceea ce înseamnă cablaje. GIC Nosag, cei care fac toată partea metalică, dar şi componente din plastic, se numără printre marii furnizori, la fel şi TRW. (…) Aceşti furnizori sunt localizaţi fie pe platforma Dacia, fie în apropierea uzinei de la Mioveni”, a explicat Aoun.

El a adăugat că mai există un furnizor important de scaune, o firmă din Turcia, care a achiziţionat deja teren la Mioveni, unde urmează să construiască o fabrică.

De altfel, Direcţia Achiziţii Dacia continuă să caute noi parteneri, care trebuie să aibă spaţii de producţie localizate în Argeş. Uzina mai are nevoie de furnizori de materialele plastice, produse de turnătorie, piese electrice şi electrotehnice, produse din aluminiu sau coloane de direcţie.

“Ne dorim să localizăm cât mai repede posibil noi furnizori, mai ales că avem volume importante de producţie, fie că vorbim de automobile, de motoare sau de cutii de viteze. Vrem ca localizarea să fie interesantă atât pentru furnizori, cât şi pentru noi”, a afirmat directorul de achiziţii al Renault Group România.

Dacia1

În 2013, Johnson Controls a livrat 345.000 de seturi complete de scaune pentru Dacia

Unul dintre cei mai importanţi furnizori ai uzinei Dacia de la Mioveni este Johnson Controls, o companie internaţională multi-industrială ce are, printre activităţile de bază, producţia de componente auto, fiind un lider mondial în domeniul producţiei de scaune auto şi componente pentru scaune auto.

Pentru afacerile din domeniul industriei auto, compania derulează activităţi în 278 de locaţii din 34 de ţări, printre care şi România.

“Dacia este un important client pentru Johnson Controls, cu multe activităţi în România. Colaborarea noastră cu Dacia a început odată cu preluarea de către Renault Group. De atunci am susţinut povestea de succes Dacia. Am fost un partener activ pentru Dacia, prin implementarea experienţei noastre în ceea ce priveşte dezvoltarea, producţia şi livrarea de scaune pentru automobile, oferind cele mai înalte standarde de confort şi siguranţă pentru consumatorul final. Cooperarea dintre Johnson Controls şi Dacia a fost benefică pentru ambele părţi, în ceea ce priveşte câştigarea şi creşterea cotei de piaţă”, a declarat Răzvan Budică, directorul uzinei Johnson Controls de la Mioveni.

Potrivit reprezentantului companiei, Johnson Controls şi-a început operaţiunile în România în anul 2000, iar primul proiect a inclus realizarea scaunelor pentru Dacia Solenza, în 2003. În 2004, Dacia a lansat modelul Logan, pentru care Johnson Controls a fost, de asemenea, furnizorul scaunelor.

“De atunci am contribuit la succesul Dacia Sandero, Dacia Logan MCV, Dacia Logan Pick-up, Dacia Logan Van, Dacia Duster, iar din 2012 şi 2013, la succesul noilor modele Logan, Sandero, MCV şi Duster. Avem patru fabrici în Piteşti şi împrejurimi, ceea ce ne face unul dintre cei mai mari angajatori din zonă. Toate fabricile lucrează pentru Dacia, dar şi pentru alţi clienţi. În aceste fabrici producem structuri metalice pentru scaune, bureţi pentru scaune, dar şi huse pentru scaune”, a precizat Budică.

Pentru uzina Dacia de la Mioveni, Johnson Controls asamblează şi livrează seturi complete de scaune. Volumul de activitate a crescut odată cu creşterea producţiei de automobile, astfel că în 2013 au fost livrate aproximativ 345.000 de seturi complete de scaune pentru Dacia.

“Dacia şi Johnson Controls au construit un parteneriat benefic pentru ambele companii. Succesul clienţilor noştri este şi succesul nostru”, a concluzionat Răzvan Budică. (Text: Agerpres, Foto: daciagroup.com)