CONSTANŢA: Insula Ovidiu

Insula-Ovidiu2

Insula Ovidiu este un inedit obiectiv turistic pe litoralul românesc, situată pe lacul Siutghiol la 5 kilometri depărtare de malul staţiunii Mamaia şi la 500 de metri oraşul Ovidiu.

Insula, o adevărată oază de verdeaţă unde funcţionează un cochet complex turistic, este locul preferat de cei care vor să se desprindă, măcar pentru câteva ore, de agitaţia litoralului.

Conform cercetărilor făcute pe insulă, cele mai vechi aşezări ale oamenilor în zona respectivă datează din timpul traco-geţilor şi a geto-dacilor, de-a lungul timpului aici locuind şi populaţii daco-getice-scitice şi colonişti greci.

Cu timpul, în jurul insulei create de natură cu mii de ani în urmă, s-au ţesut mai multe legende, una dintre ele spunând că ea este locul legendar unde poetul Publius Ovidius Naso a fost exilat de împăratul Augustus şi unde ar fi scris operele „Tristele” şi „Ponticele”.

În secolele trecute, insula era populată de pescari, dar şi de grădinari care profitau de solul fertil al acesteia.

Insula-Ovidiu3

Odată cu identificarea potenţialului său turistic, insula Ovidiu a fost transformată într-un loc de relaxare pentru turişti, ceea ce este şi în prezent.

Turiştii pot ajunge pe insulă cu vaporul sau şalupa, ambarcaţiuni care pleacă zilnic între orele 10:00–24:00, în funcţie de solicitări, de la un ponton special amenajat în staţiunea Mamaia. În plin sezon estival, zilnic se vând sute de tichete, călătoria din staţiunea Mamaia pe insula Ovidiu durând aproximativ 20 de minute. O perioadă de relaxare în care turiştii pot să se bucure de frumuseţea luciului apei şi de zborul pescăruşilor, dar pot vedea şi dezvoltările urbane de pe malurile lacului, constând în sute de construcţii apărute în număr tot mai mare atât în zona Mamaia – Constanţa, cât şi în cea a localităţilor Ovidiu şi Năvodari.

Odată ajuns pe insulă, te trezeşti parcă într-o altă lume, într-un spaţiu verde care te îmbie la meditaţie, insula având circa 26.000 de metri pătraţi, din care aproximativ jumătate sunt amenajaţi în scop turistic de către un investitor privat, cu posibilitate de cazare şi de a servi masa.

La restaurantul cu circa 400 de locuri, prevăzut cu terase construite preponderent din stuf, decorate rustic şi împânzite cu îmbietoare aranjamente florale, cu circa 150 de locuri, turiştii pot mânca în principal preparate din peşte, cu degustări de vinuri din podgorii autohtone.

Spaţiile de cazare constau în zece căsuţe cu pridvor, un total de 20 de locuri, ce oferă tot confortul necesar.

Insula-Ovidiu

„Toate căsuţele sunt ocupate, începând cu 1 mai şi până în septembrie. Turiştii dorm pe insulă, iar ziua o petrec de obicei în staţiunea Mamaia”, a afirmat un reprezentant al complexului, menţionând că cei care înnoptează în oaza de verdeaţă beneficiază zilnic de o călătorie gratuită dus-întors insulă – staţiunea Mamaia. Pentru mai multe călătorii în timpul unei zile, turiştii trebuie să plătească pentru fiecare ieşire de pe insulă suma de 25 lei pentru fiecare adult.

Pe insula Ovidiu se mai află un spaţiu de joacă pentru copii, o minigrădină zoologică unde păuni cu penajul lor atrăgător, fazani, prepeliţe şi lebede atrag mai ales copiii, un ponton pentru pescari, dar şi un spaţiu unde se poate face plajă, amenajat cu şezlonguri. (Text: Agerpres, Foto, Video:insulaovidiu.ro)