Concerte şi festivaluri la Biserica Neagră din Braşov

Biserica Neagra

Mai multe concerte şi festivaluri la care vor fi invitaţi artişti din ţară şi din străinătate vor avea loc în această vară la Biserica Neagră.

„Și în acest an o să oferim turiştilor şi braşovenilor mai multe concerte şi festivaluri, aşa cum i-am obişnuit în ultimii ani. Prin muzica pe care o vom prezenta dorim să oferim şi câte ceva din tradiţia noastră protestantă, deoarece în trecut, dar şi în prezent acest lucru este important pentru noi. Dorim să continuăm această simbioză între cultură şi tradiţie spirituală. Din acest motiv noi, ca şi preoţi ai Bisericii Negre, o să adresăm participanţilor un mesaj spiritual cu ocazia concertelor, şi dorim ca prin acest lucru să-i ajutăm în credinţă, să aibă un suport mai bun în viaţa lor de zi cu zi. Dorim prin intermediul programului cultural să atragem atenţia asupra faptului că Biserica Neagră este în centrul oraşului şi gândită să fie în centrul obştei un loc de adunare sub aceste auspicii culturale”, a declarat marţi într-o conferinţă de presă prim-preotul Bisericii Negre, Christian Plajer.

La rândul lui, Steffen Schlandt, coordonatorul concertelor, a precizat că în fiecare an Biserica Neagră primeşte mai multe cereri din partea unor ansambluri care doresc să concerteze, afirmând că „avem şi noi dorinţele noastre şi programul pe care vrem să-l promovăm”.

‘Există colaborări cu alte festivaluri, organizaţii care intră cu noi într-un parteneriat şi aşa trebuie să fie, zicem noi. O primă astfel de colaborare va fi în ziua de 27 mai, când la Biserica Neagră va concerta World Doctors Orchestra, Orchestra Mondială a Medicilor, care efectuează turnee anuale cu scop caritabil”, a spus Steffen Schlandt.

Pe 7 iunie va debuta a 64-a stagiune a concertelor de orgă, care vor avea loc la cele patru orgi din Biserica Neagră, trei aduse din alte localităţi din ţară unde bisericile se află în reparaţii, şi orga proprie a Bisericii Negre. În prezent Biserica Neagră este singurul loc din România unde se poate asculta sunetul a patru orgi, a afirmat Steffen Schlandt.

În acest an stagiunea de concerte de orgă va cuprinde 35 de evenimente şi 13 artişti invitaţi din România, Canada, Germania, Elveţia şi Norvegia. Concertele de orgă au loc în zilele de marţi, în lunile iunie şi septembrie, iar în lunile iulie şi august în zilele de marţi, joi şi sâmbătă, de la ora 18.00.

Sâmbătă 25 iunie, de la ora 18.00, în Biserica Neagră va avea loc un eveniment în cadrul festivalului „Vibrate”, iar sâmbătă, 2 iulie, de la ora 12.00, va cânta Ansamblul de alămuri din Norvegia, Salen Hornorkester. Academia Kronstadt-Sinaia-Buşteni va susţine un concert la Biserica Neagră, vineri 5 august, ora 17.00.

Din motive obiective, mica biserică medievală Sf. Martin nu a fost inclusă deocamdată în circuitul turistic al Braşovului, dar sâmbătă, 27 august, la ora 19.00, biserica va găzdui un concert desfăşurat în cadrul festivalului „Musica Barcensis”, prilej cu care publicul va avea acces în acest monument arhitectural de excepţie.

Stagiunea estivală se încheie cu ediţia a-XIII-a a bienalei „Musica Coronensis” (27 septembrie-2 octombrie), care va reuni muzicieni români din ţară şi diaspora. Vor cânta muzicieni activi în România şi la Londra, Viena, Geneva, Zurich, Milano şi Graz, artişti de talie internaţională, tineri muzicieni câştigători ale unor concursuri, ansambluri şi solişti din cadrul diferitelor festivaluri co-organizate de Biserica Evanghelică din România, Parohia Braşov.

Biletele de intrare la concertele de pe parcursul verii costă între 12 şi 20 de lei, o parte din fonduri fiind donate pentru scopuri caritabile, a punctat Steffen Schlandt. (Text: Agerpres, Foto: booking.com)