Comportamentul la volan

la-volan

Traficul rutier face parte din viaţa noastră zilnică, indiferent că suntem şoferi, pasageri în autobuz, tramvai ori taxi sau pietoni. Aproape zilnic ne confruntăm cu situaţii în care observăm comportamente nepotrivite la unii conducători auto, dar observăm şi persoane care respectă bunele maniere atunci când se află la volan.

Unele reguli de comportament ţin şi de siguranţa rutieră – cele care se referă la purtarea centurii de siguranţă, a dispozitivelor hands-free când şoferii vorbesc la telefon, respectarea regulilor de prioritate atât pentru vehicule, cât şi pentru pietoni.

Comportamentul nepotrivit la volan este adesea întâlnit la tineri, care, din dorinţa de a brava, conduc agresiv, dau muzica la maximum şi merg cu ferestrele deschise pentru a se putea „bucura”- în opinia lor – şi ceilalţi participanţi la trafic de acordurile unei muzici de un gust îndoielnic. Însă nu doar tinerii fac gesturi nepoliticoase când sunt la volan, uneori şi persoane mature se comportă uitând de bunele maniere.

Viteza excesivă este un real pericol şi, potrivit statisticilor, este una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere. Şi totuşi, întâlnim deseori în trafic şoferi care accelerează în apropierea semafoarelor în speranţa că mai prind verde, sau chiar în apropierea trecerilor de pietoni. Alţi şoferi opresc la trecerea de pietoni, dar claxonează şi uneori deschid geamul strigându-le pietonilor „hai mai repede, mamaie/tataie”, fără a ţine cont că persoanele vârstnice se deplasează mai greu.

Deseori vedem şoferi care merg cu nonşalanţă pe două benzi, nelăsând posibilitatea de a fi depăşiţi. O problemă cu care se confruntă şoferii sunt şi străduţele mai înguste, unde unii parchează la întâmplare şi nepotrivit, uneori blocând strada. În ultima vreme, tot mai des suntem martori ai agresivităţii la volan, la scene în care pentru o depăşire sau o neacordare de prioritate şoferii recurg la injurii, opresc maşinile, se ceartă sau chiar se iau la bătaie.

Când sunteţi şofer, trebuie să respectaţi toţi participanţii la trafic – pietoni, biciclişti, motociclişti, ceilalţi şoferi. Chiar dacă traficul în marile oraşe uneori este un calvar, din cauza aglomeraţiei, nu veţi fluidiza circulaţia înjurând sau jignind. Potrivit statisticilor, femeile şofer sunt mai precaute când conduc, mai calme, mai politicoase, dar sunt şi bărbaţi şofer care ştiu să se comporte manierat în trafic.

Sunt anumite aspecte pe care trebuie să le aveţi în vedere când sunteţi la volan. Nu uitaţi că strada nu e coş de gunoi, deci nu aruncaţi pe fereastră, din mers, resturi de ţigări, ambalaje de mâncare sau, şi mai grav, sticle goale. Când aşteptaţi la semafor şi în faţă aveţi alte maşini, nu e politicos să claxonaţi imediat ce a apărut culoarea verde.

Evitaţi oprirea sau parcarea în staţiile de autobuz. Este neplăcut pentru şoferii mijloacelor de transport în comun să nu poată opri în staţie din cauza unui şofer care a lăsat maşina pe „avarii” şi a intrat într-un magazin să cumpere ceva. (Text: Agerpres, Foto: navideck.com)