Comoară cu monede din timpul lui Alexandru Macedon, descoperită în comuna Bujoreni

comoaraUn număr de 179 de monede din secolul al II -lea î.H. a fost descoperit în această săptămână, pe dealurile comunei Bujoreni, a declarat directorul Muzeului Judeţean de Istorie Vâlcea, prof. Claudiu Tulugea.

Luni (9 martie 2015) dimineaţă ne-a fost adus acest tezaur pe care un localnic din comuna vâlceană Bujoreni l-a găsit în urma unei plimbări la sfârşit de săptămână. Este cu adevărat o descoperire uluitoare, fiind vorba de 178 de tetradrahme geto-dacice şi o drahmă care datează din perioada lui Filip al II-lea şi Alexandru Macedon, adică undeva între secolele III şi II, înainte de Christos. Nu ştim cum au ajuns aceste monede aici, pentru că în zona în care au fost descoperite nu e nici un drum dacic, nici o cetate. Probabil că au fost ascunse pentru a fi ulterior dezgropate, numai că s-a întâmplat ceva cu aparţinătorul acestei comori. Mai mult, în acea perioadă nu se poate spune că între vechea Grecie şi triburile geto-dacice ar fi existat oficial acte de comerţ”, a precizat Tulugea.

Această comoară este a doua găsită în judeţul Vâlcea în ultimul an, după ce în comuna Goleşti un localnic a descoperit vara trecută un tezaur cu monede turceşti. (Text: Agerpres, Foto: familytree.com)