Comisarul Cattani a împlinit 70 de ani

Michele Placido-01

La 19 mai 2016, actorul şi regizorul italian Michele Placido împlineşte vârsta de 70 de ani. Este cunoscut în special pentru rolul comisarului Corrado Cattani din serialul de televiziune La Piovra (Caracatiţa).

Michele Placido s-a născut în localitatea Ascoli Satriano din sud-estul Italiei. A studiat actoria la Centro Sperimentale di Cinematografia, în Roma. Îşi continuă studiile la Academia de Arte Dramatice, sub îndrumarea lui Silvio D Amico (1887-1955).

A debutat în 1969, fiind distribuit în piesa Visul unei nopţi de vară. Cariera sa de actor de film a început doi ani mai târziu. Totuşi, anul evidenţierii sale a fost 1976, când a intrat în pielea soldatului Paolo Passeri din pelicula Marcia trionfale, 1976, regizată de Marco Bellocchio. Pentru prestaţia sa a fost răsplătit cu premiul David di Donatello, decernat de L’accademia del Cinema Italiano.

La scurt timp, primeşte o altă distincţie importantă, Ursul de argint pentru cel mai bun actor în cadrul ediţiei cu numărul 29 a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Filmul în care a jucat s-a numit Ernesto, o melodramă în regia lui Salvatore Samperi.

În anii ’70 a avut roluri sporadice şi în seriale televizate, dar popularitatea sa internaţională va cunoaşte o ascensiune fulminantă începând cu anul 1984, atunci când a început să joace rolul comisarului Corrado Cattani în faimosul serial La Piovra. Atât jocul lui Michele Placido cât şi serialul conceput de Sandro Petraglia s-au bucurat de un succes remarcabil, beneficiind de nouă serii ulterioare. Placido nu a jucat, însă, decât în primele patru, personajul întruchipat de el fiind asasinat la sfârşitul seriei La Piovra 4.

În 1988, a putut fi urmărit în rolul unui om de afaceri italian în comedia americană Big Business.

Michele Placido a fost atât de convingător în ipostaza de justiţiar neînfricat în lupta cu mafia şi corupţia, încât a mai fost distribuit în roluri asemănătoare în diferite filme şi seriale destinate micului ecran. Printre acestea se numără filmul Giovanni Falcone, dedicat judecătorului cu acelaşi nume, care a luptat împotriva mafiei siciliene, sfârşind asasinat în mai 1992.

Cu toate acestea, în 2008, Michele Placido a schimbat macazul şi a interpretat, pentru prima şi ultima oară, rolul unui lider de reţea mafiotă pe nume Bernardo Provenzano în filmul L’ultimo padrino.

Un film care s-a bucurat de un succes considerabil şi care l-a avut în distribuţie pe Michele Placido a fost drama La sconosciuta (2006), semnată de Giuseppe Tornatore. Pelicula a câştigat cinci premii David di Donatello, două distincţii la Festivalul de Film de la Moscova şi un premiul publicului la Festivalul de Film Norvegian.

Michele Placido-02

Cel mai recent film în care a fost distribuit este Io che amo solo te, o comedie romantică din anul 2015, regizat de Marco Ponti. Pelicula a debutat pe primul loc în box-office-ul italian.

Printre filmele regizate de Michele Placido, amintim: Pummaro (1990), Close Friends (1992), Un eroe borghese (1995), Un Altro mondo e possibile (2001), Romanzo criminale (2005), Le Guetteur (2012), The Choice (2015).

Între 1989 şi 1994, a fost căsătorit cu actriţa Simonetta Stefanelli, protagonista rolului Apollonia Vitelli-Corleone din filmul The Godfather (1972). Fiica lor, Violante Placido, a îmbrăţişat, la rândul ei, cariera cinematografică.

Din 2012, Michele Placido este căsătorit cu actriţa Federica Vincenti. (Text: Agerpres, Foto: youtube.com, zimbio.com, Video: youtube.com)