Codruţa Stroe: bursă de 27.000 de lire la o universitate din Anglia

Codruta Stroe 

Codruţa Stroe este în clasa a XII-a la Colegiul Naţional ‘Mircea cel Bătrân’ din Râmnicu Vâlcea şi a aplicat prin intermediul serviciului gratuit de consiliere EDMUNDO la cinci programe de licenţă în psihologie în Marea Britanie.

A fost acceptată condiţional la toate universităţile la care a trimis dosarul şi, în urma selecţiei, University of East London se afla între opţiunile finale.

Pe 12 aprilie a primit vestea cea bună – University of East London i-a oferit Vice Chancellor’s Scholarship în valoare de 27.000 de lire pentru rezultatele foarte bune obţinute pe perioada liceului.

Ce te-a determinat să alegi studiile în UK?

Lucrurile care m-au determinat să aleg studiile în Marea Britanie au fost vechile mele dorinţe şi scopuri. Timp de 9 ani am avut probleme destul de grave în familie. Pentru a face abstracţie cât de cât de probleme, m-am refugiat în învăţat, teatru, filme, foarte multe gânduri şi, în special, în muzică. Mai mult, devenisem foarte matură în gândire.

De ce ai ales să aplici la University of East London?

Recunosc faptul că, iniţial, UEL a fost planul meu de rezervă şi ca primă variantă am avut altă universitate. Însă am revenit la aceştia datorită facilităţilor universităţii, recomandărilor primite, bursa obţinută şi, poate că acest lucru nu contează aşa de mult, dar şi faptul că se organizează foarte multe concerte în zona respectivă. Plus, reprezentantul universităţii care mi-a prezentat UEL, atunci când am participat la RIUF, mi-a răspuns la toate întrebările pe care le-am avut şi am apreciat că a prezentat atât partea academică, cât şi ce pot face în timpul liber.

Cum ai intrat în posesia bursei?

Am intrat în posesia bursei la aproximativ trei săptămâni de la completarea formularului. Într-o zi, am primit un e-mail de la UEL, iar subiectul era ‘Scholarships’. L-am citit fugitiv şi am accesat pagina unde trebuia să răspund la cele patru întrebări. Le-am citit pe toate, dar de data asta cu mare atenţie, şi am ajuns la concluzia că nu e dificil de răspuns. În timp ce răspundeam la prima întrebare, m-au năpădit emoţiile. Am făcut o pauză care s-a prelungit până a doua zi când am continuat să scriu tot la prima întrebare. Știam că termenul limită e destul de îndepărtat, ceea ce îmi dădea timp suficient să mă răzgândesc în ceea ce priveşte răspunsurile.

Ce documente a trebuit să trimiţi; ai întâmpinat dificultăţi în completarea formularelor pentru obţinerea bursei?

Pot spune că am stat aproximativ o săptămână ca să găsesc modul perfect de a răspunde. Sunt o persoană perfecţionistă şi minuţioasă, ceea ce mă face să găsesc foarte uşor ceva ce poate fi retuşat sau îmbunătăţit. De asemenea, încerc să iau decizii şi să fiu cât mai sigură de ele, astfel încât mai târziu să nu am îndoieli. Am mai completat şi câteva câmpuri unde mi se cereau date, precum numele complet, data de naştere etc. Și asta a fost tot. Peste câteva zile, am verificat mail-ul şi aveam o singură noutate.

Era fix răspunsul de la UEL care începea astfel: ‘I am delighted to inform you that you have been selected by the University of East London to receive the prestigious Vice-Chancellor’s Scholarship for your school!’. I was shocked! Când am realizat că nu poate fi o glumă, am început să cânt, să sar şi să dansez de bucurie. Când a venit mama mea acasă şi i-am spus a început să plângă de fericire, m-a luat în braţe, m-a felicitat, pot spune că a fost momentul perfect! Nu am întâmpinat dificultăţi în completarea formularului. Datele personale sunt lucruri pe care toată lumea le ştie, iar răspunsurile întrebărilor au venit natural. Am scris exact ceea ce am gândit şi simţit.

Ce vei face cu suma respectivă?

Împreună cu mama şi sora mea, am decis să păstrez suma de care dispun şi să accesez şi împrumutul guvernamental. Planul pe care îl aveam era ca la începutul anului 2016, mama mea să plece în străinătate ca să muncească, ca mai apoi să ne poată trimite mie şi surorii mele banii de care avem nevoie, dar să poată strânge câţiva în caz de orice inconvenient care ar putea apărea. Însă, până acum, nu a primit nicio veste şi este posibil să mai dureze o perioadă. Acest lucru m-a făcut să decid că nu pot pleca într-un loc total străin fără să dispun de o anumită sumă de bani care să-mi asigure traiul, astfel voi păstra bursa primită.

Ce sfat le dai colegilor tăi mai mici?

Consider că, numai tu îţi poţi impune limitele, eu am făcut asta foarte mult timp. Îmi distrugeam şansele de a reuşi din cauza fricii că ceva m-ar putea dezamăgi, însă, la un moment dat, am izolat toate aceste gânduri pesimiste şi am devenit mult mai încrezătoare în propriile forţe. Totul depinde de propria persoană, dacă vrei să faci ceva în viaţă îndrăzneşte să visezi, fă-ţi curaj, munceşte cât poţi de mult şi rezultatele nu vor întârzia să apară. (Text si foto: edmundo.ro)