Cocktail-urile de vitamine pe perioada sarcinii, o „cheltuială inutilă”

vitamine-sarcina

Femeile însărcinate care mănâncă bine nu au să nevoie să consume cocktail-uri de multivitamine şi pot fi, în general, scutite, de aceste „cheltuieli inutile”, a subliniat revista britanică independentă Drugs and Therapeutics Bulletin (DTB), citată de AFP.

Pe perioada sarcinii, femeile „nu ar trebui să cedeze presiunii reclamelor” care încurajează administrarea de suplimente de multivitamine şi minerale, susţine revista, care recomandă în schimb adoptarea unei diete echilibrate şi administrarea de acid folic (vitamina B9) şi de vitamina D, accesibile la costuri relativ scăzute.

Cutiile de suplimente conţin adesea peste douăzeci de vitamine şi minerale (B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K, acid folic, iod, magneziu, fier, cupru, zinc, seleniu, etc.), iar administrarea lor ar preveni orice fel de probleme apărute în timpul sarcinii. Achiziţionarea acestora costă în medie aproximativ 18 euro pe lună, potrivit DTB.

Revista lunară independentă a constat însă că datele care pledează pentru administrarea de multivitamine pe perioada sarcinii provin din studii efectuate în ţări sărace unde femeile sunt mai susceptibile de a fi subnutrite sau de a avea o alimentaţie proastă.

O alimentaţie suficientă înainte şi pe perioada sarcinii este esenţială pentru sănătatea mamei şi a copilului ei nenăscut, deficienţele nutriţionale putând genera diverse complicaţii, cum ar fi preeclampsia, întârzierea creşterii intrauterine, defectele de tub neural la făt etc.

De asemenea, DTB a trecut în revistă cercetările existente cu privire la diferitele vitamine pentru a le compara cu recomandările autorităţilor sanitare britanice. Potrivit revistei, acestea demonstrează în mod clar recomandarea responsabililor ca femeile gravide să ia acid folic şi într-o măsură „mai puţin clară” vitamina D. Autorităţile britanice recomandă administrarea a 400 micrograme de acid folic pe zi, înainte şi în timpul primelor trei luni de sarcină şi a 10 micrograme de vitamina D pe zi pe perioada sarcinii şi alăptării. (Text: Agerpres, Foto: healthnavigator.org.nz)