Cluj: Prima bibliotecă internaţională pentru copii

Library

Mii de cărţi în diverse limbi vor putea fi împrumutate de cei mici de la prima bibliotecă internaţională pentru copii din Cluj, înfiinţată cu ajutorul Bibliotecii Judeţene ‘Octavian Goga’ în cadrul unei şcoli private.

Această bibliotecă, deşi se află într-o şcoală privată, va fi deschisă publicului larg şi reprezintă primul proiect realizat în cadrul unui parteneriat public-privat pe care îl realizează o bibliotecă publică din România, conform directorului Bibliotecii Judeţene Cluj, Sorina Stanca.

‘Încercăm o deschidere cât mai mare către comunitate şi astfel am ajuns să gândim împreună acest proiect şi care va oferi şansa copiilor care studiază acolo, dar şi celor care locuiesc în apropiere, de a ajunge la documentele din bibliotecă şi la toate condiţiile tehnice care sunt acum la modă în bibliotecile din întreaga lume. Vom derula acolo proiecte pentru comunitate. Acesta este primul parteneriat public-privat al unei biblioteci publice’, a declarat Sorina Stanca, directoarea Bibliotecii Judeţene din Cluj.

Această bibliotecă pentru copii va avea, la început, o bază de câteva mii de cărţi, în mai multe limbi de circulaţie internaţională, însă vor fi organizate şi evenimente prin care oamenii să fie încurajaţi să doneze cărţile de care nu mai au nevoie.

Un asemenea eveniment — o serie de dezbateri care au ca temă educaţia şi conceptul de leadership — va avea loc joi după-amiază, iar în pauzele dintre acestea vor avea loc interpretări ale unor arii celebre din opere. Spectatorii la acest eveniment sunt rugaţi să aducă, alături de invitaţia sau biletul de intrare, o carte pe care să o doneze bibliotecii.

Biblioteca internaţională pentru copii va funcţiona în sediul Royal School in Transylvania. La conferinţa organizată joi la sediul Bibliotecii Judeţene au mai participat Erika Hristea, preşedintele Fundaţiei School For Europe, diplomatul american Carl Siebentritt, fostul şef al Biroului Ambasadei SUA la Cluj-Napoca, fostul ministru al Culturii, Theodor Paleolgu şi Julian Hingely, directorul Royal School in Transylvania. (Text: Agerpres, Foto: college.usatoday.com)