Cluj-Napoca se vrea Capitală a Tineretului din România

Cluj-Napoca

Aproximativ 40 de organizaţii de tineret din România au lansat, marţi, 29 martie, în premieră naţională, la Cluj-Napoca, proiectul pentru obţinerea titlului de Capitală a Tineretului din România.
‘Peste 40 de organizaţii de tineret au lansat un proiect, în premieră naţională, pentru obţinerea titlului de Capitală a Tineretului din România şi crearea cadrului legal pentru selecţia viitoarelor oraşe care vor obţine acest titlu. Vrem să generăm un mecanism pentru obţinerea unui astfel de titlu. Capitala Tineretului din România poate deveni instrumentul cel mai eficient de mobilizare a resurselor locale existente pentru o mai bună dezvoltare economică şi socială, bazată pe nevoile şi obiectivele reale ale tinerilor. Pe lângă acest titlu, certificatul de calitate Oraş Tânăr poate oferi un impuls complementar pentru încurajarea investiţiilor urbane în generaţia tânără şi sectorul organizaţiilor de tineret’, a declarat Andras Farkas, unul dintre iniţiatorii proiectului.

El a mai spus că proiectul va fi construit pe experienţa Clujului şi că Timişoara ar putea deveni un oraş pilot al proiectului.

‘Vom construi pe experienţa Clujului, care a fost anul trecut Capitala Europeană a Tineretului. În ceea ce priveşte beneficiile pe termen lung, tinerii implicaţi activ în procesul de dezvoltare a urbei devin cetăţeni activi şi responsabili, membri loiali şi productivi ai comunităţii. La nivel naţional, România va dobândi tot mai multe oraşe care, în formarea viziunii lor despre viitor, implică activ generaţia tânără şi încurajează tinerii să rămână acasă şi să-şi creeze perspective acolo unde au crescut şi au devenit parte a societăţii. (…) Între timp dorim să mobilizăm şi alte oraşe să candideze. Până în vară sperăm să stabilim mecanismul de selecţie, să organizăm un juriu independent astfel încât, până la sfârşitul anului, să selectăm oraşul care va obţine titlul de Capitală a Tineretului din România începând cu 2 mai 2017’, a menţionat Andras Farkas.

Prezent la eveniment, secretarul de stat pentru tineret în Ministerul Tineretului şi Sportului, Andrei Popescu, a spus că susţine proiectul, care este unul foarte important.

‘Ministerul Tineretului şi Sportului susţine acest demers, este un proiect foarte important, trebuie să fie şi uşor vandabil. În momentul în care vom avea propunerea concretă pentru a vedea cum arată proiectul Capitalei Tineretului din România, vom vedea cum îl putem integra în Planul naţional de acţiune, în Strategia naţională de tineret, pentru a primi sprijin adecvat, financiar sau de altă natură’, a menţionat Andrei Popescu. (Text: Agerpres, Foto: rentalmotorbike.com)