Ciudăţenii gastronomice de pe mapamond

Delicatesa japoneză fugu, trufele din Italia sau fructul exotic durian figurează printre cele mai ciudate provocări alimentare cu care turiştii se pot confrunta în vacanţele lor, indică un top al alimentelor ciudate, realizat de secţiunea de călătorii a publicaţiei britanice The Daily Telegraph.

Cel mai periculos

FUGU

Peştele fugu, o delicatesă japoneză extrem de veche, poate fi letal dacă este pregătit în mod incorect, deoarece conţine cantităţi mortale de otravă. Deşi statisticile variază, rata medie de mortalitate ca urmare a consumului de fugu este 6,8%, în cele mai multe cazuri victimele fiind pescari amatori care au mâncat din propria captură de peşte.

Cel mai scump

Cristiano Savini, un căutător de trufe din Toscana (nordul Italiei), a făcut cea mai mare descoperire a sa în ianuarie 2007, când a găsit o trufă albă imensă, cu o greutate de circa 1,4 kilograme. Cristiano şi tatăl său au descoperit trufa cu ajutorul câinelui lor Rocco şi au vândut-o la scurt timp după aceea, la o licitaţie într-un cazino din Macao, pentru impresionanta sumă de 330.000 de dolari. Regiunea italiană Piemont este locul în care se spune că pot fi găsite cele mai bune trufe din lume.

Cel mai ieftin

sobolani

Este vorba de carnea de şobolan vândută pe post de gustare pentru cină. Şobolanii distrug culturile din Vietnamul rural, aşa că agricultorii îi prind, îi învelesc în frunze de banană şi îi vând. În Thailanda, şobolanii şi liliecii sunt prăjiţi şi serviţi pe frigăruie.

Cel mai „obraznic”

Nyataimori

Sushi-ul este renumit pentru prezentarea sa colorată şi artistică, însă unele restaurante din Japonia duc această formă de artă la un nou nivel. Nyataimori este sushi servit pe corpul unei femei goale. Restaurantele care servesc Nyataimori (sau echivalentul masculin, Nantaimori) sunt rare, iar preţul este pe măsură.

Cel mai „drăguţ”

porci-de-guineea

Chiar dacă porcii de Guineea pot părea drăguţi într-o sală de clasă, în farfurie priveliştea e mai puţin adorabilă. Familiile peruane cresc porcii de Guineea deoarece, în zona Anzilor, aceştia sunt consideraţi o sursă bună de proteine. Cuy – aşa cum sunt denumiţi de către localnici – sunt prăjiţi şi serviţi întregi, fără a li se înlătura capul şi membrele.

Gustul este similar cu cel al cărnii de iepure, însă nu au prea multă carne, iar pielea poate avea o textură cauciucată.

Cel mai „viermuitor”

Pecorino Sardo este o specialitate din Sardinia care vine cu un avertisment de sănătate. Deşi cele mai multe alimente cu viermi ajung în coşul de gunoi, descompunerea acestei „brânze putrede” este încurajată.

Pecorino Sardo este o brânză lăsată afară, pentru ca musca (piophila casei) să poată depună în ea ouă care ulterior se transformă în larve. Acestea se hrănesc cu brânza, o fermentează şi îi conferă un miros înţepător. Deşi oficial interzisă în UE, brânza este servită atunci când larvele sunt încă în viaţă.

Cel mai controversat

durian

Mirosul fructului durian este atât de dezagreabil, încât acesta a fost interzis în taxiuri, în maşinile închiriate şi în mijloacele de transport public de-a lungul Asiei de sud-est, deşi se spune că fructul este foarte bun la gust. A mânca durian este ca şi cum ai mânca zmeură în toaletă, a explicat romancierul Anthony Burgess.

Cel mai dezgustător

Smalahove

Chiar dacă este vorba despre o categorie foarte subiectivă, va fi greu de găsit ceva mai puţin apetisant decât „Smalahove„, o mâncare tradiţională de Crăciun din Norvegia. Pentru realizarea ei, se fierbe capul de miel timp de aproximativ trei ore. Eticheta dictează ca urechile şi ochii să fie mâncate primele, când încă sunt calde, urmând ca restul capului să fie consumat de la frunte spre spate. Limba şi muşchii oculari sunt consideraţi delicatese. (Text: Agerpres, Foto: telegraph.co.uk)