Circul Globus, obligat să plătească 995.000 lei pentru muzica din spectacole

Circul-Globus

Circ & Variete Globus trebuie să plătească UCMR-ADA aproape 995.000 lei, pentru muzica difuzată în cadrul spectacolelor de circ în perioada mai 2004 – septembrie 2007.

„După 9 ani de proces, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat câştig de cauză titularilor de drepturi de autor reprezentaţi de către UCMR-ADA în dosarul cu nr. 15.276/3/2007, decizie pronunţată vineri, 10 iunie 2016. Circ & Variete Globus a fost obligat la plata sumei de 994.153 lei, reprezentând drepturi patrimoniale ale autorilor de opere muzicale ce au fost comunicate public în cadrul spectacolelor de circ organizate de Circ & Variete Globus, în perioada mai 2004 — septembrie 2007″, se arată într-un comunicat al UCMR-ADA.

Potrivit sursei citate, Circ & Variete Globus a pretins că nu există un act şi un drept de comunicare publică a operelor muzicale atunci când muzica este interpretată direct de către artişti, iar publicul este prezent la locul de provenienţă al comunicării publice, respectiv la sala de spectacol.

În noiembrie 2011, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene de la Luxemburg a hotărât ca în acest caz există un drept şi act de comunicare publică în forma sa tradiţională. S-a stabilit astfel că Directiva 2001/29/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 22 mai 2001 nu este exhaustivă şi reglementează doar o parte a dreptului de comunicare publică, informează UCMR-ADA.

„Finalizarea acestui litigiu pune capăt controversei şi recunoaşte existenţa şi gestionarea colectivă obligatorie a drepturilor de autor de comunicare publică a operelor muzicale în spectacole şi concerte cu interpreţi, cum este şi cazul muzicii comunicate public în spectacolele de circ”, se precizează în comunicat.

În replică, Viorel Coman, managerul Circ & Variete Globus, a declarat, miercuri, că această situaţie este „una dintre ‘moştenirile’ preluate” de la vechea conducere.

UCMR — ADA este un organism de gestiune colectivă ce administrează drepturile de autor de opere muzicale ale compozitorilor români şi străini şi ale altor titulari ce le-au dobândit în temeiul legii. UCMR-ADA este acreditată de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor să gestioneze drepturile patrimoniale de autor în domeniul muzical. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Circul Globus)