Circuit al bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Biserica-Racas-Transilvania

Proiectul „Circuitul bisericilor din lemn din Transilvania de Nord” este aproape de finalizare şi, astfel, 16 biserici, dintre care opt aflate în patrimoniul UNESCO, vor fi puse în valoare în special pentru turiştii români şi străini atraşi de aceste obiective, a declarat, miercuri, 4 mai, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Zamfir Ciceu.

„Proiectul prevede punerea în valoarea a bunurilor de patrimoniu cultural arhaic, patrimoniu apreciat atât de localnici dar şi de turiştii care vin special în Maramureş pentru a admira bisericile din lemn construite în urmă cu sute de ani. Investiţia în valoare de peste 19 milioane de lei a însemnat reabilitarea căilor de acces şi circulaţie către obiective, amenajarea de parcări pentru autocare, construcţia unor alei pietonale, realizarea iluminatului stradal, ornamental şi arhitectural, construcţia unor centre de informare turistică, dar şi alte utilităţi de interes public pentru ca turiştii să beneficieze de condiţii decente când vizitează aceste obiective”, a afirmat preşedintele CJ Maramureş.

Cele 16 biserici de lemn din satele şi comunele judeţului sunt admirate de turişti pentru aspectul arhitectonic, ineditul construcţiei şi vechime.

„Unele bisericuţe din lemn au fost construite în urmă cu 300 — 400 de ani, fiecare biserică are o istorie aparate şi a avut un rol important în viaţa comunităţii timp îndelungat. Partea bună e că bisericuţele au fost conservate, întreţinute de localnici şi se bucură de preţuirea turiştilor care încearcă să descopere frumuseţea unor asemenea construcţii din lemn, picturi pe pânză sau direct pe lemn, semeţia sau simplitatea lor care te fac să călătoreşti într-un timp de mult uitat, un timp al unui Maramureş dispărut”, a precizat Zamfir Ciceu.

Recepţia finală a lucrărilor la obiectivele turistice va avea loc la sfârşitul lunii iunie.

Bisericile din lemn, alături de alte obiective turistice — Muzeul Satului din Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Muzeul de Mineralogie, trenul Mocăniţa — sunt principalele destinaţii aflate în atenţia turiştilor români şi străini. (Text: Agerpres, Foto: parohiastavanger.no)