Ciorbă de fasole cu borş mănăstiresc

ciorba_de_fasoleMăicuţele de la Mănăstirea Viforâta din Aninoasa, judeţul Dâmboviţa, spun că una dintre mâncărurile cele mai apreciate de cei care trec pragul lăcaşului de cult este ciorba de fasole cu borş mănăstiresc. Cei care ajung la mănăstire pentru a se ruga sunt poftiţi de multe ori la masă, iar printre preparatele de la mănăstire se regăsşte şi ciorba de fasole.

„Este ciorbă de fasole bob. Se poate folosi fasole pestriţă sau albă. Se pun fasolea bob, ceapă, ardei, albitură: pătrunjel, păstârnac care este un pic mai dulceag. Noi la mănăstire suntem multe, 80, facem în oală mare de 50 de kilograme şi folosim multă cantitate de morcovi, de ceapă, de borş de putină”, a declarat una dintre măicuţele de la Mănăstirea Viforâta.

Acesta a spus şi care este modul de preparare a ciorbei.

„Punem fasolea de seara să se înmoaie şi a doua zi dimineaţa o pui la foc. Alăturea pui altă cratiţă cu apă şi când clocoteşte fasolea, dă câteva clocote, iei spuma şi pui fasolea în apa de alăturea. O scoţi cu o strecurătoare, iar când iar clocoteşte punem un pic de ulei, morcovul, ceapa, toate legumele şi când e aproape gata se pune borşul. Se poate pune şi o crăcuţă de cimbru, leuştean. Acesta este un preparat pe care noi, la mănăstire, îl servim şi vizitatorilor, mai ales duminica, celor care vin la biserică. Dacă vine cineva în vizită şi mâncarea este gata, este servit”, mai spune măicuţa de la Mănăstirea Viforâta.

Aceasta mai spune că la prepararea unei cantităţi mai mici de ciorbă sunt necesare un kilogram de fasole, un păstârnac, două roşii, un ardei, o albitură, iar apa trebuie schimbată de câteva ori.

De asemenea, măicuţele spun că borşul mănăstiresc este preparat de ele, păstrat în beci la putină, dar cei care vor să prepare ciorba pot folosi borş din comerţ. Măicuţele de la Viforâta spun că au adus câteva produse culinare şi la concursul „Satul cultural al României”, care a avut loc în luna martie la Muzeul Satului din Bucureşti, iar ciorba de fasole cu borş mănăstiresc a fost apreciată de toţi cei care au gustat-o.(Text: Agerpres, Foto: crestinortodox.ro)