Ciorba de dragavei acrită cu corcoduşe

ciorba-de-dragavei

Orice oltean care a crescut la ţară sau a mers în vacanţă la bunici a mâncat cel puţin o dată o ciorbă de dragavei (ştevie), acrită cu corcoduşe, un preparat aromat şi dietetic.

Chiar dacă modul de preparare diferă de la o zonă la alta, ingredientele sunt practic aceleaşi: două-trei mâini zdravene de dragavei fraged, „fără aţă”, proaspăt cules din grădină sau vreo două-trei legături dacă îl iei de la piaţă, două-trei cepe, unu-doi morcovi, o ţelină mică (opţional), suc de roşii, 3-4 linguri de ulei, vreo trei linguri de orez, un pahar de suc de roşii (100 ml) sau două-trei linguri de bulion, o legătură bună de leuştean verde, sare după gust şi vreo 15 corcoduşe crude.

Doamna Elena din Craiova, originară din comuna doljeană Leu, ne-a împărtăşit reţeta de ciorbă de dragavei pe care o ştie din casa părintească.

 „Într-o oală în care punea 2,5 – 3 litri de apă, mama toca vreo două cepe, 1-2 morcovi, eventual şi o ţelină mai mică dacă avea, adăuga şi sare după gust şi o punea la fiert. După câteva clocote, adăuga dragaveiul curăţat de nervura din mijloc şi tocat mai mărişor (avea grijă să aleagă din grădină dragavei fraged, adică să nu fie îmbătrânit, să nu îi fi dat floarea sau să aibă frunza prea aţoasă). Imediat ce dragaveiul îşi schimba culoarea, adăuga orezul şi lăsa la foc mic până când toate ingredientele erau fierte.

Separat, fierbea corcoduşele pe care, după ce se înmuiau bine, le freca într-o sită/trecurătoare deasupra unei străchini, iar acel conţinut care este destul de acru îl adăuga în oală. De multe ori le mai fierbea şi direct în oala de ciorbă, după care le scotea, le freca, arunca sâmburii şi le punea înapoi. Fiecare acreşte după gust. Între timp, într-o tigaie cu puţin ulei toca o ceapă pe care o călea la foc mic, iar când ceapa era moale adăuga sucul de roşii sau bulionul în care mesteca de câteva ori să se omogenizeze cu ceapa. Această prăjeală o adăuga în oala de ciorbă, pe care o mai dădea de câteva ori în undă (adică în câteva clocote), adăuga leuşteanul şi o oprea. Şi ciorba de dragavei cu corcoduşe era gata”, spune doamna Elena.

Ea a adăugat că ciorba de dragavei se poate face şi călind legumele de la început în ulei, după care se adaugă apa şi restul ingredientelor, precum şi cu orezul fiert separat. De asemenea, în loc de corcoduşe se poate folosi borş sau zeamă de varză sau se poate drege cu un ou-două, dacă în casă nu se mănâncă de post. Cea mai bună ciorbă de dragavei, a mai spus doamna Elena, este cea fiartă în ulcică de pământ, la foc mic, în vatră. (Text: Agerpres, Foto: teobucatar.ro)