Ciobănescul mioritic Siret de Gotcă, atracţia Dracula Dog Show

Siret de Gotca

Recentul câştigător al Campionatului European Best of Breed – Euro Dog Show Bruselles, ciobănescul mioritic românesc Siret de Gotcă, a fost atracţia celei de-a XI-a ediţii a Dracula Dog Show de la Târgu Mureş.

Proaspătul campion european a fost unul dintre cei mai fotografiaţi şi apreciaţi câini la Dracula Dog Show, dintre cei aproximativ 800 participanţi, şi a putut fi admirat în întreaga sa splendoare pe parcursul a două zile în Parcul Municipal din Târgu Mureş.

Proprietarul Canisei de Gotcă, din care provine şi Siret, Constantin Gotcă din Braşov, a declarat că deţine mai mulţi ciobăneşti mioritici, iar la Dracula Dog Show a venit cu un junior şi cu un senior, cel care a câştigat în urmă cu o săptămână Campionatul European Best of Breed.

Numele lui este Siret de Gotcă şi este un mascul selectat de mine — fac asta de 10 ani — are un temperament foarte bun, are ţinută, eleganţă, are aproape tot, nu există câine perfect, dar el are aproape tot şi sunt foarte mulţumit de el. E un câine de talie mare, mai creşte până la doi ani, acum are 51 de kilograme şi 77 centimetri înălţime, greutatea este normală. Un mascul trebuie să aibă în jur de 60 de kilograme. Este foarte docil, pentru că fac selecţia şi nu selectez câini fricoşi, pentru că aceştia îşi transmit în genă frica şi am eliminat şi elimin asemenea câini. Sunt docili, dar hotărâţi. Trebuie pieptănat o dată pe lună şi n-ai probleme cu el. Este un câine atât de pază, cât şi pentru companie, este foarte bun pentru companie, eu ies cu ei prin Braşov, nu am probleme cu ei’, a declarat Constantin Gotcă.

Acesta a spus că întrucât mai deţine ciobăneşti mioritici care au obţinut premii internaţionale este întrebat adesea cum reuşeşte să ajungă la asemenea performanţe, care au ridicat foarte mult prestigiul internaţional al ciobăneştilor mioritici româneşti.

‘Mă întreabă multă lume ce fac, cum fac, eu spun că îl caut pe cel mai bun de 10 ani. Nu există câine perfect, aşa cum prevede standardul, dar eu îi caut pe cei mai buni. Sper să fac selecţie cum trebuie. Un căţel costă între 300-500 de euro, în funcţie de valoarea părinţilor, a câta alegere este din cuib, în funcţie de valoarea lui. Selecţia trebuie percepută ca o valoare, dar la noi nu este încă percepută aşa, din păcate. Am şi alţi câini care pot deveni campioni. Din fiecare fătare ţin câte un pui. Este o rasă tânără omologată în România şi e mult de muncă. Am acasă patru câini, plus în coproprietate cu alţi crescători şi de acolo încerc să obţin ce trebuie pentru că ţin foarte mult la selecţie’, a afirmat Constantin Gotcă. (Text si foto: Agerpres)