Ciobănescul mioritic apără copiii indiferent de riscuri

ciobanesc mioritic-01

Ciobănescul mioritic este o rasă originară din România, un câine folosit de veacuri de ciobanii din ţara noastră, pentru a le păzi şi a le proteja turmele şi avutul de animale sălbatice sau de hoţi.

Aceşti câini sunt din ce în ce mai apreciaţi şi de oameni care trăiesc în mediu urban şi rural la câmpie, fiind crescuţi pentru pază, sau chiar ca animale de companie, datorită temperamentului echilibrat şi devotamentului arătat stăpânilor.

Câinele din această rasă iubeşte mult copiii, pe care îi apară indiferent de riscuri. Are o expresie calmă şi inteligentă. Este neîncrezător cu necunoscuţii. Nu este recomandat pentru viaţa de apartament el având o blană bogată şi nevoie de exerciţii zilnice. Ar alerga cât este ziua de lungă, simţindu-se bine într-o curte unde îşi poate consuma energia. Este agil, sprinten şi cu un aspect viguros.

În prezent, acest câine este foarte popular în ţară, atât datorită aspectului impozant, cât şi al curajului său, fiind considerat de unii singurul câine care are şanse să scape cu bine dintr-o luptă cu ursul. Ciobănescul românesc mioritic este un câine de talie mare acoperit în întregime cu o blană lungă şi zbârlită.

Are un corp bine dezvoltat, cu un piept lat şi nu prea lung. Culoarea de bază pentru aceşti câini este de obicei albul, crem deschis sau gri pal, uneori cu pete de aceste culori. Greutatea este proporţională unui câine mare, dar nu gras. Masculii sunt mai înalţi şi mai puternici decât femelele.

Câinele necesită îngrijire permanentă. Periajul se începe de când este mic şi se face frecvent, intens, mai ales în perioadele de năpârlire când îi cade foarte mult păr. Trebuie înlăturat părul în exces din urechi şi dintre pernuţele de la picioare. Ca şi alte rase de câini, ciobănescul mioritic ţine cont de ierarhie, de aceea când va înţelege că stăpânul ia decizii, relaţia om-câine va fi una de succes.

ciobanesc mioritic-02

Un regim alimentar complet şi sănătos pentru ciobănescul mioritic trebuie să cuprindă orez sau arpacaş fiert foarte bine, supă de pui sau vită fără oase, oase de vită mari foarte bine fierte, un gălbenuş de ou pe săptămână, brânză dulce, biscuiţi simpli, mămăligă, legume (morcov, ţelină, păstârnac, ardei gras) fierte sau crude, conserve cu hrana uscată, etc.

Este interzis să consume carne de porc, oase de porc, peşte sau pasăre, fasole, mazăre, varză, cartof, ceapă, spanac (toate legumele care conţin o cantitate mare de amidon sau care fermentează), brânză sărată, caşcaval, grăsimi în exces sau prăjeli, mezeluri, ciorbe, băuturi alcoolice sau acidulate, dulciuri. Nu sunt semnalate anumite boli în mod special. Dacă este bine îngrijit, trăieşte până la 15 ani. (Text: Agerpres, Foto: activenews.ro, animalutul.ro, Video: youtube.com)