Cinci inovaţii care vor schimba lumea de mâine: Hiperimagistică şi AI pentru a vedea ca un supererou

În anul 1609 Galileo a inventat telescopul şi a văzut pentru prima oară cosmosul într-un mod cu totul nou. Această descoperire a infirmat teoria că Pământul se află în centrul Universului şi a demonstrat că planeta noastră, la fel ca şi celelalte, se roteşte în jurul Soarelui, realitate care până atunci a fost imposibil de observat direct.

IBM Research are ambiţia de a se plasa în această tradiţie a inovaţiilor, fie că este vorba de noi dispozitive tehnologice sau de noi instrumente software, pentru a descoperi realitatea înconjurătoare, de la nivelul nanoscopic la cel macroscopic.

IBM identifică cinci inovaţii care au potenţialul de a ne schimba viaţa în următorii cinci ani:

Hiperimagistica şi AI-ul pentru a vedea ca un supererou

În următorii cinci ani, noi dispozitive folosind tehnologia hiperimagistică şi inteligenţa artificială (AI) ne vor ajuta să vedem dincolo de domeniul spectrului vizibil al luminii, îmbinând multiple benzi ale spectrului electromagnetic pentru a dezvălui detalii importante sau pericole ascunse care altfel ar rămâne invizibile. Mai mult decât atât, aceste noi dispozitive vor fi portabile şi accesibile ca preţ şi astfel capacitatea de a vedea cum numai supereroii din filme o fac va fi la îndemâna oricui.

În prezent, mai mult de 99,9% din spectrul electromagnetic nu poate fi observat cu ochiul liber. În ultimii 100 de ani oamenii de ştiinţă au construit instrumente care pot emite şi detecta energie la diferite lungimi de undă. Azi folosim o parte dintre aceste dispozitive în imagistica medicală, în sistemele de securitate din aeroporturi sau pentru a ateriza aeronave în siguranţă în condiţii de vizibilitate redusă. Astfel de instrumente sunt însă foarte specializate şi foarte scumpe şi nu ridică vălul decât de pe anumite segmente ale spectrului electromagnetic.

În următorii cinci ani tehnologia care ne va permite să vedem „invizibilul” din jurul nostru va uşura traficul atât pentru şoferii umani cât şi pentru maşinile pe pilot automat. Spre exemplu, folosind imagistica cu unde milimetrice, o cameră şi alţi senzori, tehnologia hiperimagistică poate ajuta un automobil să „vadă” prin ceaţă şi ploaie, să detecteze pericole greu de observat, precum depunerile de polei, gropile din carosabil sau prezenţa unor obiecte periculoase pe drum, distanţa faţă de acestea şi dimensiunea lor.

Tehnologii de calcul cognitive vor analiza datele culese şi vor acţiona în consecinţă, în funcţie de natura pericolului, fie că este vorba de un alt autoturism, de un pieton, de o pubelă de gunoi răsturnată în drum sau de o căprioară care traversează un drum naţional.

În prezent cercetătorii de la IBM construiesc o platformă hiperimagistică de formă compactă, care poate „vedea” segmente separate ale spectrului electromagnetic şi va face posibilă o nouă generaţie de dispozitive şi aplicaţii. Integrată în telefoanele noastre mobile, aceste tehnologii ne vor permite, spre exemplu, să aflăm valoarea nutriţională exactă a cinei servite la un restaurant dar şi să ne asigurăm că alimentele nu sunt stricate.

O hiperimagine a unui medicament sau a unei bancnote ne va spune ce substanţe conţine şi respectiv dacă este falsă. Ceea ce era odată dincolo de capacitatea de percepţie vizuală umană va deveni vizibil.

Undele milimetrice fac parte din spectrul electromagnetic, la fel ca şi lumina vizibilă şi razele X, având lungimi de undă mai mari decât acestea dar mai mici decât microundele. Ele reprezintă o bandă a spectrului radio între aproximativ 30 GHz şi 300 GHz şi pot fi folosite pentru comunicaţii wireless de mare viteză, putând deveni chiar parte a tehnologiei 5G.

Cercetătorii de la IBM încearcă să folosească sisteme compacte de unde milimetrice în imagistică. Ei doresc să perfecţioneze un nou tip de tehnologie imagistică pentru porţiuni separate ale spectrului electromagnetic pentru a face invizibilul vizibil. Acest proiect este unul dintre proiectele derulate în cadrul Institutului IBM Research Frontiers, un consorţiu construit pe o activitate de cercetare deschisă colaborărilor, în care fiecare companie membră, din diferite domenii industriale, foloseşte resursele umane, de infrastructură şi tehnologice ale IBM pentru a propune o nouă generaţie de inovaţii cu impact global.

Peste cinci ani, o nouă generaţie de dispozitive imagistice portabile ne va ajuta să vedem dincolo de spectrul vizibil al luminii, oferindu-ne instrumentele necesare pentru o mai bună înţelegere a lumii înconjurătoare. Această tehnologie va fi disponibilă pe scară largă, în viaţa de zi cu zi, oferindu-ne „superputerea” de a vedea prin obiecte şi medii opace, oricând şi oriunde ne-am afla.

Această nouă tehnologie imagistică are la bază o serie de senzori compacţi, de înaltă performanţă, incluşi într-o platformă capabilă să surprindă diferite proprietăţi invizibile ale unui obiect. Unul dintre aceşti senzori foloseşte un cip din silicon şi antene pentru a forma şi a ghida electronic o rază de unde milimetrice pentru a afla cu precizie distanţa la care se află un obiect, locaţia sa exactă şi gradul de reflectare.

Alături de tehnologii AI, aceste noi dispozitive imagistice vor putea recunoaşte şi oferi informaţii despre obiecte, proprietăţi sau situaţii invizibile sau greu de văzut. (Text: Agerpres, Foto: topnewspress.com, Video; youtube.com)