Christian Yumbi: de la spălător de vase, la „Star chef”

Christian Yumbi-01

Christian Yumbi, născut în Congo şi ales „Star chef” 2014 la un concurs televizat american, s-a reîntors în patrie după eşecul restaurantului său în Belgia, pentru a promova „bucătăria congoleză modernă”

„Ceea ce contează pentru mine este plăcerea clienţilor atunci când gustă, de exemplu, o mâncare din legume crocante”, spune chef Yumbi, care lucrează în bucătăria deschisă larg privirilor din restaurantul său „Re-Source” din Kinshasa.

Născut în 1976 şi deţinător al unui master realizat la şcoala Ritz Escoffier din Paris, Yumbi a făcut primii paşi în bucătărie în Belgia. „Spălam vase pentru a-mi plăti studiile”, a spus el. Şi a povestit cum a încercat să-şi facă un nume printre restaurantele celebre belgiene. În 2004, a obţinut un credit de 19.000 de euro şi a deschis un local în spiritul „slow food”, pentru a se opune fenomenului internaţional în expansiune „fast food”.

 „A fost ca o revenire la surse, de unde şi numele restaurantului meu Re-Source”, a explicat Yumbi. În 2006, a obţinut recunoaşterea în ghidul gastronomic francez Gault & Millau, dar în 2008, din cauza crizei şi a recrudescenţei rasismului, a fost nevoit să se întoarcă în Congo.

Christian Yumbi-restaurant

În aprilie 2012, „Re-Source” renaşte în cartierul înstărit Gombe, unde se află majoritatea restaurantelor celebre şi deţinute de expatriaţi. Localul său este cunoscut pentru „calitatea produselor” pe care le procură Yumbi de la depozitul unei ferme din Kinshasa: produse bio, ca roşiile, vinetele sau castraveţii… Carnea este adusă de la o fabrică de renume, în timp ce o pescărie locală îi livrează peştele la domiciliu.

Discret şi rezervat, chef-ul îi întâmpină şi îi serveşte personal pe clienţi, potrivit unei cliente a localului, care vine aici pentru pateurile cu sos de ghimbir „parfumate” servite la aperitiv. „În bucătăria congoleză fiecare produs îşi păstrează aroma”, spune bucătarul. El dă ca exemplu spanacul, care este pregătit aproape crud, invers decât îl prepară majoritatea gospodinelor.

Selecţionat de canalul african A+ (Groupe Canal+) pentru a reprezenta RD Congo la concursul „Star chef” 2014 organizat de o televiziune americană, el a considerat că este o ocazie bună pentru a promova bucătăria ţării sale.

„Modul de preparare şi de prezentare a felurilor de mâncare trebuia să fie astfel gândit, încât să nu fie lăsat nimic la voia întâmplării”, a spus el.

O strategie care l-a ajutat să fie ales primul dintre 11 concurenţi şi să câştige un premiu de 15.245 de euro, pe care i-a investit în renovarea localului său. În fruntea a circa 20 de angajaţi, chef Yumbi se simte azi mai liber şi mai împlinit în ţara sa decât oriunde în lume. (Text: Agerpres, Foto: dawn.com, dailymail.co.uk)