Chinchilla, un animal de companie curat şi prietenos

Chinchilla-01

Chinchilla este ideală ca animal de companie deoarece face parte din categoria celor mai curate şi mai prietenoase animale de mici dimensiuni. Originară din America de Sud, Chinchilla (Chinchilla laniger L.) este o rozătoare care seamănă cu veveriţa, deşi genetic nu seamănă cu nici o rasă.

Ca şi caracteristici amintim ochii mici şi negri foarte frumoşi, urechile medii, lungi şi rotunjite, toate acestea combinate cu nişte mustăţi sensibile. Are blana deasă şi o coadă stufoasă ca de veveriţă, iar partea posterioară şi picioarele seamănă cu cele ale cangurului. Ea se prezintă într-o gamă largă de culori, de la alb la culoarea cărbunelui. A fost domesticită la începutul secolului trecut.

Este mai indicat să achiziţionăm acest animal direct de la crescătorii de chinchille şi când este la stadiul de pui. Îi place să fie mereu în centrul atenţiei, însă este normal ca la început să fie mai retras şi timid. Cu răbdare şi educându-l, într-un timp scurt, devine cel mai plăcut animăluţ de companie.

Chinchilla este foarte curioasă prin natura sa şi adoră să aibă libertatea necesară pentru a explora. Se va apropia din proprie iniţiativă atunci când are nevoie de atenţie. Este un animal care nu necesită o îngrijire complicată.

Pentru o cuşcă perfectă este indicat să ţinem cont mai mult de înălţime, şi nu de mărime. Deoarece chinchilla adoră să sară, este mai potrivită o cuşcă pe trei nivele cel puţin şi cu un minim de 40x50x60 cm pe nivel, confecţionată din metal. În cuşcă este bine să aibă tuburi, folosite ca instalaţii sanitare, dar care sunt ideale atât pentru joacă cât şi pentru dormit. Pentru decorarea cuştii este recomandat să folosim lemn de brad şi lemn de salcâm.

În camera unde se află, pentru a se simţi confortabil, trebuie să menţinem o temperatură de 18-25 grade Celsius. Nu suportă căldura excesivă, dar nici frigul. Hrana trebuie achiziţionată doar din locuri sigure şi să fie specială pentru chinchille.

Mâncarea pentru iepuri, deşi arată exact ca şi cea pentru chinchille, nu este indicată pentru acestea. Este important ca fânul uscat să nu aibă praf, lucerna le place însă mai mult şi este şi mult mai sănătoasă. Faptul că mănâncă sau nu zarzavaturi, depinde de la un exemplar la altul. Le plac morcovii, strugurii, pepenii şi cu foarte mare atenţie le putem oferi iarbă, salată verde, varză sau alte verdeţuri. De 3-4 ori pe săptămână apa trebuie schimbată.

Chinchilla-02

Asemenea colegelor lor rozătoare, şi chinchillele rod totul: cărţi, tapet sau cabluri electrice. De aceea trebuie atent supravegheate când sunt lăsate să circule prin casă. Faţă de celelalte rozătoare, Chinchilla nu are un miros propriu şi „toaleta” trebuie schimbată o dată pe săptămână.

Pentru probleme de sănătate trebuie consultat un medic veterinar. Chinchilla trăieşte în medie 10-15 ani, dar exista excepţii când ajunge şi la 20 de ani. Datorită longevităţii, chinchilele sunt sugerate în special persoanelor care vor să aibă un animal de companie o perioadă mai îndelungată. (Text: Agerpres, Foto: ytimg.com, a-z-animals.com, Video; youtube.com)