China construieşte un parc în deşert

Ulan-Buh1

China a demarat construirea unui parc naţional în deşertul Ulan Buh din Regiunea Autonomă Mongolia Interioară, din nordul ţării. Parcul este conceput pentru a deveni o destinaţie turistică şi pentru a promova cunoştinţele despre ecosistemul deşertului, relatează agenţia Xinhua.
Parcul va fi amplasat în centrul deşertului Ulan Buh de un milion de hectare, aşezat de-a lungul fluviului Galben, acesta fiind al optulea cel mai mare deşert din China. Din acest perimetru, parcul va ocupa 353 de hectare şi se aşteaptă să fie finalizat în 2032, a precizat sursa citată.

În paralel, autorităţile locale lucrează pentru a reface aria deşertului şi a-l transforma în teren arabil, cu o centură de pădure în lungime de 191 km la extremitatea sa estică pentru a preveni extinderea acestuia.

Ulan-Buh2

Până acum au fost deja adoptate diferite măsuri pentru îmbunătăţirea mediului în zonă: au fost ridicate bariere de nisip pentru a stabiliza nisipul în derivă, au fost plantaţi arbuşti, copaci şi iarbă adecvate pentru deşert, cum ar fi cătina, arbustul Caragana şi răchita Salix. Aceste plante ajută nu numai la ancorarea nisipului dar aduce şi beneficii economice fermierilor locali, precizează innermongolia.chinadaily.com.cn.

Deşertul Ulan Buh a fost acoperit în paleolitic de un lac uriaş care, în timp, a secat. În ultimii 2000 de ani, nisipul a fost purtat de vânt din deşertul Badain Jaran invadând nordul Ulan Buh. În acelaşi interval de timp, suprapăşunatul a dus la formarea zonei de est a deşertului Ulan Buh, menţionează sciencedirect.com. (Text: Agerpres, Foto: innermongolia.chinadaily.com.cn)