Chile mizează pe astroturism

cer-Chile-640x360

Chile mizează pe turismul motivat de „interese speciale”, precum astroturismul, pentru a-i stimula pe turiştii străini să cunoască diferitele regiuni ale acestei ţări, al cărei cer este unul dintre „cele mai curate din lume”, relatează EFE.

„Avem principalele proiecte de telescoape internaţionale instalate în Chile, dar acum am generat o serie de telescoape şi produse mai orientate spre turist„, a declarat pentru agenţia spaniolă de presă un responsabil chilian, Jaime Tohá.

Au fost create noi pachete turistice pentru promovarea turismului în interes astronomic, mai ales în regiunea Coquimbo.

„Punem cerul nostru la dispoziţia turismului, şi nu numai la dispoziţia ştiinţei”, a adăugat acesta, cu prilejul Târgului Internaţional de Turism (FITUR) desfăşurat la Madrid între 20 şi 24 ianuarie.

Vizitatorii acestui târg au fost invitaţi să observe cerul chilian şi „să se conecteze cu stelele”, a mai afirmat Jaime Tohá.

Interesul proiectelor ştiinţifice şi succesul pe care l-a avut acest tip de turism în alte ţări au avut o influenţă hotărâtoare asupra deciziei ca acest sector să devină „una dintre priorităţile guvernului”, a spus responsabilul chilian.

Chile primeşte aproximativ patru milioane de turişti străini pe an, ceea ce generează venituri de 2,5 miliarde de dolari şi reprezintă 3,7% din PIB, potrivit datelor prezentate de Jaime Tohá.

Altă atracţie turistică asupra căreia Chile doreşte să insiste este producţia vinicolă, pentru că, potrivit reprezentantului chilian, această ţară „este un mare exportator”.

Jaime Tohá a asociat oferta vinicolă a ţării sale cu o natură „foarte puţin exploatată”.

Referitor la alianţele cu ţările vecine, reprezentantul chilian a evidenţiat colaborarea cu Argentina în circuite binaţionale, „pentru a oferi Patagonia ca un tot, nu regiunea chiliană şi cea argentiniană în mod separat”.

Chile realizează totodată o operaţiune „foarte interesantă” cu ceilalţi membri ai Alianţei Pacificului (Peru, Columbia şi Mexic), pentru a oferi, împreună cu sectorul privat, „pachete unice şi a acoperi toată această regiune de coastă a Pacificului, care este imensă„, a subliniat Jaime Tohá. (Text: Agerpres, Foto: astronomynow.com)