Chiftele din flori de salcâm, mâncarea de sezon a apicultorilor

flori-salcamSute de apicultori din judeţul Mehedinţi, aflaţi cu albinele în arealul pădurilor cu salcâm, prepară, în taberele pe care le aşează în vecinătatea stupinelor, o mâncare mai puţin cunoscută: chiftele din flori de salcâm.

Unul dintre aceştia, Georgică Filip, a declarat că mâncarea respectivă nu numai că este gustoasă, dar se păstrează bine, deci nu se alterează, în condiţiile în care niciun apicultor nu poate avea în respectivele zone izolate un frigider.

Reţeta de preparare pentru trei chiftele este foarte simplă. Se culeg 13 flori de salcâm cu petalele desfăcute. De pe fiecare ciorchine se desprind corolele albe cu pistil cu tot şi se pun într-un castron.

Peste ele se adaugă şase liguriţe de ulei, cinci de făină de grâu, una de zahăr, sare după gust şi o jumătate de pliculeţ de praf de copt. Se amestecă până compoziţia devine consistenţă şi se poate face turtiţe. Acestea se introduc în tigaia cu ulei încins la foc molcom şi se lasă la fript până se rumenesc.

Apicultorul a mai arătat că floarea de salcâm are calităţi terapeutice – ea vindecă arsurile gastrice, poate trata insomnia şi combate stresul şi tusea. Potrivit lui Georgică Filip, în bucătării, chiftele se pregătesc în acelaşi fel, doar că în pasta obţinută se poate adăuga un ou şi un păhărel de lapte. (Text: Agerpres, Foto: ziarullumina.ro)