Muzicianul Armando Anthony „Chick” Corea s-a născut la 12 iunie 1941, în Chelsea, Massachusetts, SUA. A început să cânte la pian la vârsta de patru ani, influenţat de Horace Silver şi Bud Powell.
A căpătat experienţă importantă cântând cu trupele lui Mongo Santamaria şi Willie Bobo (1962-1963), Blue Mitchell (1964-1966), Herbie Mann şi Stan Getz. Prima înregistrare a fost în 1966 cu Tones pentru ”Joan’s Bones”, iar în 1968 a lansat ”Now He Sings, Now He Sobs” cu trioul pe care l-a alcătuit împreună cu Miroslav Vitous şi Roy Haynes.
După o scurtă perioadă în care a cântat cu Sarah Vaughan, Corea s-a alăturat lui Miles Davis în Herbie Hancock’s (1968-1970). A început să cânte la pian electric pe albume ca ”Filles de Kilimanjaro”, ”In a Silent Way”, ”Bitches Brew”. După ce s-a despărţit de Miles Davis, Corea a ales să cânte avant-garde acoustic jazz în Circle, un cvartet alcătuit din Anthony Braxton, Dave Holland, Barry Altschul şi, evident, Chick Corea.
La finalul anului 1971 şi-a schimbat din nou direcţia, potrivit site-ului www.allmusic.com. A început să cânte cu Stan Getz şi apoi a format grupul Return to Forever, cu Stanley Clarke, Joe Farrell, Airto şi Flora Purim. În decursul unui an, Corea (cu Clarke, Bill Connors şi Lenny White) a schimbat stilul Return to Forever, devenind o high-powered fusion band. Al DiMeola l-a înlocuit pe Connors în 1974. Muzica a început să fie orientată spre rock, el a rămas adeptul improvizaţiilor în jazz, fiind uşor de recunoscut chiar şi atunci când cânta împreună cu instrumente electrice. Când Return to Forever s-a destrămat, la sfârşitul anilor ’70, Corea a continuat să cânte acustic, mai multe stiluri şi în diferite formule, inclusiv în duet cu Gary Burton şi apoi cu Herbie Hancock, în trio cu Miroslav Vitous şi Roy Haynes.
În 1985, a format un nou grup, Elektric Band, cu basistul John Patitucci, chitaristul Frank Gambale, saxofonistul Eric Marienthal şi bateristul Dave Weckl. Pentru a exista un echilibru în muzica lui, a alcătuit Akoustic Trio cu Patitucci şi Weckl câţiva ani mai târziu. Când Patitucci a plecat pentru a cânta solo, la începutul anilor ’90, Corea a continuat să formeze grupuri, inclusiv un cvartet din care făcea parte şi Bob Berg. În perioada 1996-1997, Corea a efectuat un turneu cu un cvintet din care făceau parte şi Kenny Garrett şi Wallace Roney, cântând versiuni moderne ale compoziţiilor lui Bud Powell şi Thelonious Monk. ”Standards” (2000) şi ”Past, Present & Futures” (2001). ”Rendezvous in New York” a fost lansat în 2003, urmat de ”To the Stars” în 2004. ”The Ultimate Adventure” a fost lansat în 2006. În acelaşi an, Corea a lansat Super Trio cu bateristul Steve Gadd şi basistul Christian McBride.
În primăvara anului 2007, a lansat un album în duet cu instrumentistul Béla Fleck (banjo), numit ”The Enchantment on Concord”, urmat de un set box care conţinea şase CD-uri numit ”Five Trios” în 2008, care îl prezenta pe pianist în diferite formule de trio. În acelaşi an, Chick Corea şi Gary Burton au lansat al patrulea album împreună, ”The New Crystal Silence”.
Anul 2008 a adus reunirea lui Corea cu John McLaughlin pentru prima dată de când cântaseră împreună pe albumul Miles Davis, ”Bitches Brew”. Au alcătuit împreună o formaţie, alături de saxofonistul Kenny Garrett, bateristul Vinnie Colaiuta şi basistul Christian McBride pentru a înregistra şi lansa ”Five Peace Band: Live”. Casa de discuri Concord a relansat patru albume Return to Forever din perioada 1973-1976 (cu Corea, White, Clarke şi DiMeola) — ”Hymn of the Seventh Galaxy”, ”Where Have I Known You Before”, ”No Mystery” şi ”Romantic Warrior” — în vederea unui turneu de reunire. A rezultat albumul ”Returns” şi un DVD cu concert live.
În 2009, a făcut echipă cu pianistul japonez Hiromi pentru albumul ”Duet”, urmat de un album live în trio, numit ”Forever with Clarke and White”, alcătuit din piese interpretate în turneul „RTF Unplugged”. Au urmat două discuri la Concord în 2011, în care apar Chaka Khan, chitaristul Connors şi violonistul Jean-Luc Ponty.
Anul 2012 a adus înregistrări în trio la Concord pentru albumul ”Further Explorations”, alături de Eddie Gomez şi Paul Motian. În acelaşi an a fost lansat ”Corea: The Continents Concerto for Jazz Quintet and Chamber Orchestra”, dar şi înregistrarea unui duet cu Burton, ”Hot House”.
În vara anului 2013, Chick Corea a debutat cu noua sa trupă electrică, lansând albumul ”The Vigil”. Membrii trupei erau Christian McBride, Marcus Gilmore, Tim Garland şi Charles Altura. Discul triplu ”Trilogy” a fost înregistrat live, în multele concerte peste tot în lume şi a fost lansat în 2014. În 2015, Corea şi Bela Fleck au lansat un album de duete, ”Two”, ce cuprinde piese selectate din şapte ani de show-uri live, precizează site-ul www.allmusic.com.
Chick Corea a câştigat în numeroase rânduri premiul Grammy la secţiunile pian/keyboard şi compozitor de jazz american. În 2010 a fost numit Doctor Honoris Causa al Universităţii tehnico-ştiinţifice a Norvegiei din Trondheim. Chick Corea este unul dintre muzicienii care au abordat cam toate genurile muzicale, de la concerte clasice de pian de Mozart până la experimente de muzică acustică, electronică.
A primit 22 premii Grammy pentru înregistrările sale şi a fost nominalizat la aceste premii de 63 de ori. Cea mai cunoscută compoziţie a sa, „Spain”, a fost cântată şi înregistrată de mulţi alţi muzicieni din întreaga lume. Artistul susţine peste 100 de concerte pe an, precizează site-ul www.imdb.com.
A câştigat şi trei Latin Grammy Awards, la categoria Best Instrumental Album, precizează site-ul artistului, chickcorea.com. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Chick Corea, Video: youtube.com)