Cheile Taroko, Munţii de Marmură din Taiwan

Taroko1

Cheile Taroko, cunoscute şi sub numele de „Cheile de Marmură” din cauza cantităţii abundente de marmură din zonă, sunt un impresionant canion de 19 km lungime, situat la nord de Hualien, pe coasta de est a Taiwanului, nu departe de Oceanul Pacific.

Taroko2

Taroko3

Această parte din Taiwan se înalţă, din cauza subducţiei plăcii Mării Filipinelor sub placa eurasiatică. În urmă cu aproximativ 100 de milioane de ani, presiunea enormă a ridicat zona deasupra suprafeţei oceanului, iar căldura şi presiunea au transformat rocile calcaroase în marmură.

Taroko4

În cele din urmă, puterea erozivă a râului Liwu a sculptat o cale prin marmură şi a creat Cheile Taroko. Cheile sunt situate la doar 60 km de coastă, dar conţin unele dintre cele mai înalte vârfuri din Taiwan, de peste 3.400 de metri.

Taroko6

Taroko5

Până în anul 1950, doar un traseu pătrundea prin defileu. Astăzi, Autostrada Centrală Trans-Insulară trece pe lângă pereţii cheilor. În ciuda numelui său, Autostrada Centrală Trans-Insulară este un drum de munte îngust şi încâlcit, cu numeroase curbe.

Taroko7

Tunelul cu Nouă Întoarceri este un loc cu popularitate, care ducea şoferii dramatic de aproape de marginea defileului. Această parte este acum strict pietonală, iar traficul vehiculelor este direcţionat printr-un alt tunel.

Taroko9

Taroko8

Autostrada Centrală Trans-Insulară este listată ca unul dintre cele mai periculoase drumuri de către site-ul dangerousroads.org, din cauza terenului accidentat şi instabil. Ploile abundente din timpul taifunurilor dislocă sol şi roci pe autostradă, făcând de netrecut secţiuni ale acesteia.

Taroko10

Inundaţiile apar pe scară largă atât ca urmare a revărsării râului, cât şi din cauza cascadelor de apă care cad pe drum de pe stâncile adiacente. Zona este predispusă la activitate seismică.

Taroko12

Taroko11

Cine va conduce prin defileu va întâlni numeroase puncte turistice, inclusiv o mănăstire Zen şi o aşezare veche de aborigeni Truku, care are acum muzee şi magazine de artizanat. Cheile se termină într-un mic sat, Tiansiang, în care există o pagodă frumoasă şi un templu.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: lifeoftaiwan.com,home.dtm.ciw.edu,vorkintheroad.com,commons.wikimedia.org,panoramio.com,bingphotos.blogspot.in,seduniatravel.com,remotelands.com)