Chei pe piloane la Old Orchard Beach

Old Orchard Beach1

Old Orchard Beach este o întindere de 12 km de plajă, situată pe partea interioară a Golfului Saco, la Oceanul Atlantic, în Maine, SUA. Este o destinaţie cu popularitate în creştere, fiind apreciată pentru nisipul plajelor sale şi atmosfera ca de carnaval.

Old Orchard Beach2

Oraşul îşi trage numele de la o livadă de meri veche, plantată de primul colonist, Thomas Rogers, care a venit aici de la Salem, Massachusetts, în 1653. Rogers şi-a numit livada „Grădina de la malul mării”.

Old Orchard Beach4

Old Orchard Beach3

În 1675, familia lui Rogers a fugit la Kittery, după ce indieni i-au atacat şi ars casa, dar livada a supravieţuit timp de peste 150 de ani şi a fost folosită ca punct de reper de către marinarii care navigau pe lângă coastă.

Old Orchard Beach5

Old Orchard Beach a devenit o destinaţie turistică în 1842, atunci când o linie de cale ferată a adus în oraş pasageri de la Portland. În 1853, Marea Arteră a Căilor Ferate a legat Old Orchard Beach de Montreal, încurajând canadienii să viziteze plaja. Prin 1873, Căile Ferate Boston & Maine au ajuns în oraş, transportând pasageri din Boston, New York şi de mai departe.

Old Orchard Beach6Intrarea pe cheiul pe piloane

Caracteristica cea mai uşor de recunoscut a oraşului Old Orchard Beach de astăzi este emblematicul chei pe piloane, care are mai bine de 100 de ani. Primul chei pe piloane a fost construit în 1898, cu o structură de oţel, 556 de metri lungime şi 6 metri deasupra mării. La capătul său se afla un cazinou şi o sală de bal, cu capacitatea de 5.000 de dansatori.

Old Orchard Beach7

Old Orchard Beach8

De-a lungul anilor, o serie de furtuni au afectat cheiul, determinând scăderea acestuia în lungime. Cheiul pe piloane a fost complet refacut în 1980, din  lemn, după ce a fost distrus în totalitate de un viscol, în 1978.

Old Orchard Beach10O carte poştală cu Old Orchard Beach, la circa 1930. Se observă cât de lung era cheiul pe piloane

Old Orchard Beach9

Acesta se întinde în prezent cu aproape 150 de metri peste Oceanul Atlantic, fiind străjuit de magazine cu suveniruri sau alimente de carnaval şi un club de noapte. Găzduieşte evenimente speciale, cum ar fi concerte, târguri, dansuri de stradă, focuri de artificii etc.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: flickr.com)