Charles Dickens, scriitorul reprezentativ al literaturii victoriene

Charles_Dickens-01

Scriitorul britanic Charles Dickens este unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai literaturii victoriene, a cărui operă are o însemnătate universală. Inspirată, în bună măsură, din experienţa tristă a propriei copilării şi adolescenţe, proza sa are o profundă implicaţie subiectivă, sentimentală şi moralizatoare.

Charles John Huffam Dickens s-a născut la 7 februarie 1812, la Portsmouth, pe coasta de sud a Angliei, fiind al doilea dintre cei opt copii ai familiei. În ciuda eforturilor părinţilor săi, familia s-a confruntat cu mari lipsuri materiale. În 1816, s-au mutat la Chatham, în Kent, iar în 1822, s-au mutat din nou, de data aceasta la Camden Town, o suburbie a Londrei. La vârsta de 9 ani a fost trimis la şcoală, dar în scurt timp a fost nevoit să renunţe la studii, pentru că tatăl său a fost întemniţat din cauza datoriilor acumulate.

 Întreaga familie, cu excepţia lui Charles, a fost trimisă la închisoarea Marshalsea pentru datornici. Charles a fost nevoit atunci să lucreze la o fabrică care producea cremă de ghete. A fost o perioadă extrem de dificilă din viaţa sa, în care a experimentat diferite stări, de la singurătatea apăsătoare până la disperare, momente pe care nu avea să le mai uite niciodată şi pe care avea să le ilustreze, mai târziu, în romanele „David Copperfield” şi „Marile speranţe”. Trei ani mai târziu, familia a intrat în posesia unei moşteniri care a permis achitarea datoriilor şi reîntoarcerea lui Charles la şcoală.

La ieşirea din închisoare, tatăl lui, proaspăt beneficiar al unei moşteniri substanţiale, s-a ocupat de educaţia fiului său, plasându-l într-un birou de avocatură. L-a ajutat, în paralel, să înveţe stenografia, iar tânărul a devenit reporter, mai întâi la publicaţiile „The Mirror of Parliament” şi „The True Sun”. Din 1833, a devenit jurnalist parlamentar pentru publicaţia „The Morning Chronicle”, relatând dezbaterile parlamentare şi călătorind prin Anglia pentru a scrie despre campaniile electorale.

De asemenea, în aceeaşi perioadă începe să publice o serie de schiţe şi povestiri sub pseudonimul Boz, reunite ulterior în volumul „Sketches by Boz” (Schiţe de Boz, 1836). În aprilie 1836, s-a căsătorit cu Catherine Hogarth, devenind capul unei familii numeroase, cu 10 copii. Cei doi au divorţat, însă, în 1858.

După apariţia „Schiţelor de Boz”, talentatul eseist a atras atenţia cercurilor editoriale, propunându-i-se să scrie textul pentru o serie de desene umoristice înfăţişând nişte orăşeni pasionaţi de sport. Aşa s-a născut ideea „Clubului Pickwick”. Publicarea romanului „Documentele postume ale Clubului Pickwick” (în foiletoane, între 1836-1837) l-a făcut celebru.

Între timp, Dickens devenise editor al publicaţiei „Bentley’s Miscellany”, în care a început să publice primul său roman, „Oliver Twist”, care spune povestea unui copil orfan, pe care Dickens l-a înzestrat cu propriile sale trăiri, emoţii şi sentimente, experimentate de el în anii grei ai copilăriei şi ai adolescenţei, când era nevoit să trudească pentru a-şi câştiga existenţa. Dickens a continuat să publice „Oliver Twist” în revistele pe care le-a editat ulterior, printre care „Household Words” şi „All the Year Round”, fiind şi fondatorul celei din urmă. Romanul a fost foarte apreciat atât în Europa, cât şi în America.

Charles-Dickens-02

Din 1838 până în 1841, a publicat „The Life and Adventures of Nicholas Nickleby”, „The Old Curiosity Shop” şi „Barnaby Rudge”. În 1842, Dickens împreună cu soţia sa au efectuat o călătorie de cinci luni în Statele Unite, iar la întoarcere, a publicat „American Notes for General Circulation”, o carte de călătorie sarcastică, în care critică cultura americană. A ţinut o serie de conferinţe pe continentul american, în care şi-a exprimat dezacordul faţă de sclavie.

 În 1843, Dickens a scris romanul „The Life and Adventures of Martin Chuzzlewit”, în care prezintă eforturile de supravieţuire ale unui bărbat, la frontiera americană, carte ce a fost publicată în anul următor. În perioada 1867-1868, întreprinde un nou turneu american, de data aceasta promiţând să elogieze Statele Unite în reeditările celor două volume: „American Notes for General Circulation” şi „The Life and Adventures of Martin Chuzzlewit”.

După prima vizită în SUA, Dickens petrece un an în Italia (1845), unde scrie „Pictures from Italy”. Următorii doi ani, publică, în foileton, următorul roman, „Dealings with the Firm of Dombey and Son”. Din 1849 până în 1850, a lucrat la „David Copperfield”, roman în care abordează din nou propriile sale experienţe, de la copilăria marcată de greutăţi până la cariera de jurnalist. Deşi „David Copperfield” nu este considerată opera de referinţă a lui Charles Dickens, este romanul preferat al autorului.

În anii ’50, Dickens a suferit două pierderi devastatoare, pe cea a fiicei sale şi pe cea a tatălui, iar în 1858 divorţează şi de soţie. Nu se ştie dacă o cunoscuse deja pe actriţa Ellen „Nelly” Ternan, sau dacă pe aceasta a cunoscut-o abia după divorţ, dar a păstrat cu ea o relaţie strânsă pentru tot restul vieţii.

În această perioadă, romanele sale au căpătat o perspectivă sumbră. În „Bleak House”, publicat tot în foileton între 1852 şi 1853, tratează ipocrizia societăţii britanice, fiind considerat romanul cel mai complex al autorului. A urmat „Hard Times” (1854) şi „Little Dorrit”, care fac parte din acelaşi registru.

Charles-Dickens-03

Depăşind această perioadă sumbră, în 1859 Dickens publică, în „All the Year Round”, romanul istoric „A Tale of Two Cities”, a cărui acţiune se petrece în perioada Revoluţiei Franceze, urmat de „Great Expectations” (1860-1861), considerat una dintre cele mai mari realizări literare ale scriitorului. Câţiva ani mai târziu, Dickens scrie „Our Mutual Friend”, roman ce analizează impactul psihologic al bogăţiei în societatea londoneză. În 1865, Dickens a suferit un accident de cale ferată, căruia i-a supravieţuit, dar fără să-şi mai revină vreodată complet.

În pofida stării fragile de sănătate, a continuat să călătorească până în 1870. La 9 iunie 1870, pe când se afla la reşedinţa sa, Gad’s Hill Place, din comitatul Kent, Anglia, a suferit un accident vascular cerebral, care i-a curmat viaţa, la vârsta de 58 de ani, lăsând ultimul său roman, „The Mystery of Edwin Drood”, neterminat. A fost înmormântat în Colţul Poeţilor din Catedrala Westminster Abbey.

Deşi este un scriitor care aparţine perioadei victoriene, opera lui Dickens transcende dincolo de aceasta, influenţând literatura universală până în contemporaneitate. Romanele sale reprezintă surse de inspiraţie pentru numeroase producţii cinematografice şi continuă să provoace dezbateri literare şi alte manifestări artistice în lumea întreagă. Anul 2012 a marcat bicentenarul naşterii marelui scriitor, ocazie cu care au fost organizate numeroase evenimente de celebrare a vieţii şi operei sale. (Text: Agerpres, Foto: cuvintecelebre.ro, bbc.co.uk, Video: youtube.com)