Cetatea din Feldioara va fi deschisă în luna septembrie

Cetatea Feldioara-03

Cetatea din Feldioara, fortificaţie teutonă care datează din secolul al XIII-lea, va fi deschisă publicului în luna septembrie, după ample lucrări de restaurare începute în anul 2013, informează într-un comunicat transmis de Biroul de presă al Consiliului Judeţean Braşov.

Din câteva ziduri vechi şi ruinate, fortificaţia teutonă care străjuieşte comuna Feldioara datând din secolul al XIII-lea, a renăscut, devenind o superbă cetate medievală. Totul, graţie proiectului „Consolidarea, restaurarea şi punerea în valoare a Cetăţii Feldioara”, derulat şi finalizat integral de Consiliul Judeţean Braşov. La finalizarea obiectivului, programată în cursul lunii septembrie 2016, cetatea va deveni un important punct de reper pe harta turistică şi culturală a judeţului”, se arată în comunicatul de presă.

Cetatea va avea mai multe turnuri funcţionale (turnul de est, turnul porţii, turnul de nord şi turnul de vest, care este cel mai bine conservat, şi unde va fi amenajat un muzeu, precum şi un spaţiu de belvedere pe zidul de strajă, de unde va putea fi admirată panorama Țării Bârsei.

Cetatea Feldioara-02

În curtea interioară a fost construită fântâna, iar capela cetăţii urmează să fie marcată la nivelul solului.

„Orice obiectiv turistic este important pentru judeţ, dar în primul rând pentru localitate. Este şi cazul Cetăţii Feldioara, de aceea îl felicit pe domnul primar că a fost insistent şi în fiecare an ne-a cerut să alocăm bani şi să găsim soluţii pentru a continua lucrările. La fiecare etapă de lucru specialiştii de la Ministerul Culturii şi arheologii au fost aici şi totul s-a realizat strict cu respectarea legislaţiei. În proiectul denumit ‘Dezvoltarea unei rute culturale’, în care intrăm parteneri cu Sighişoara, Sibiu şi alte opt ţări din Uniunea Europeană, vom include în circuitul turistic atât Cetatea Feldioara cât şi biserica fortificată de aici. De acum înainte, Primăria Feldioara împreună cu Consiliul Judeţean trebuie să facă demersuri pentru a face cunoscute aceste obiective atât în ţară, cât şi în străinătate. Prin creşterea numărului de turişti va creşte nivelul de trai al locuitorilor din Feldioara şi implicit din judeţul Braşov”, precizează în comunicatul de presă vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Gabor, care a verificat marţi stadiul lucrărilor împreună cu vicepreşedintele CJ Mariana Câju şi primarul localităţii Feldioara, Sorin Taus.

În prezent, aproximativ 80% din lucrări sunt gata, urmând să se finalizeze tencuielile şi să se facă amenajările exterioare şi sistematizarea verticală. În condiţiile în care forma iniţială a cetăţii nu a fost cunoscută în totalitate, au fost reconstruite doar turnurile şi zidurile despre care existau informaţii certe cu privire la aspectul lor, toate săpăturile fiind făcute sub supravegherea strictă a arheologilor. S-au executat lucrări de consolidare, subzidiri, injectări şi alte forme de conservare a zidurilor vechi, după care a urmat reconstrucţia folosindu-se piatră, cărămidă, lemn şi învelitori din ţigle ceramice.

Cetatea Feldioara-01

Potrivit reprezentantului firmei constructoare, s-a ales ca moment de restaurare secolul al XVII-lea, atunci când cetatea era tencuită. Pentru a nu se face confuzia între zidurile iniţiale şi ceea ce s-a construit acum, s-a folosit lemnul. Pentru fiecare material în parte s-a făcut un studiu şi s-au căutat acele variante care să aibă caracteristici similare construcţiei iniţiale. Piatra s-a găsit la Hoghiz, varul s-a adus din Austria şi s-a evitat pe cât posibil cimentul.

„Dorim ca după restaurare monumentul să fie inclus în circuitul cetăţilor şi bisericilor fortificate din Transilvania”, a spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Mariana Câju.

Costul lucrărilor de restaurare este de 10 milioane de lei plus TVA, sumă din bugetul Consiliului Judeţean. Proiectul a început în anul 2013, când Consiliul Judeţean Braşov a preluat în totalitate administrarea cetăţii. (Text: Agerpres, Foto: travelworld.ro)