Cele O Mie de Insule

o-mie-de-insule-01Insulă doar pentru o cameră, ” Just Room Enough”

Cele O Mie de Insule sunt un arhipelag format din exact 1.864 de insule, care se află de o parte şi alta a frontierei Canada-SUA în râul Saint Lawrence, după ce acesta iese din colţul de nord-est al lacului Ontario.

o-mie-de-insule-02O altă vedere a Insulei „Just Room Enough”

o-mie-de-insule-03O imagine nedatată a Insulei „Just Room Enough”

Insulele se înşiră aproximativ 80 km pe cursul râului St. Lawrence, dar cea mai mare gruparea se încadrează între Capul Vincent şi Golful Alexandria, în Statele Unite, şi între Kingston şi Rockport, în Canada.

o-mie-de-insule-04Vedere aeriană cu unele dintre numeroasele insule ale arhipelagului

o-mie-de-insule-05Castelul Boldt, situat pe Insula Inimii din Cele O Mie de Insule

Insulele au mărimi diferite, de la peste 100 de kilometri pătraţi, până la insule mai mici, ocupate de o singură reşedinţă, chiar şi până la îngrămădiri de roci nelocuite, care sunt adăpost pentru păsările migratoare.

o-mie-de-insule-07

o-mie-de-insule-06

Numărul de insule a fost stabilit folosind criteriile următoare: orice insulă trebuie să fie deasupra nivelului apei pe tot parcursul anului, să aibă o suprafaţă mai mare de 0,1 metri pătraţi şi cel puţin un copac viu.

o-mie-de-insule-09

o-mie-de-insule-08

Cea mai mare dintre aceste insule este Insula Wolfe, care are 29 km lungime şi 9 km lăţime în zona cea mai largă. Are o populaţie de aproximativ 1.400 locuitori. La polul opus, pe bună dreptate numită „destul pentru o cameră”, se află Insula „Just Room Enough”, cea mai mică insulă, pe care se află o singură casă şi o pereche de bănci din fier forjat.

o-mie-de-insule-10

Un număr mare dintre aceste insule sunt locuite, având de multe ori o singură casă şi alteori doar o cabană, şi sunt deservite de feribot, care face legătura cu uscatul. Astăzi, cele mai multe insule se pot lăuda că au energie electrică şi servicii telefonice, fiind interconectate cu cabluri subacvatice.

o-mie-de-insule-11

În jur de douăzeci dintre aceste insule fac parte din Parcul Naţional Cele O Mie de Insule, cel mai vechi dintre parcurile naţionale ale Canadei de la est de Munţii Stâncoşi.

o-mie-de-insule-12

Parcul găzduieşte un loc de campare, trasee interioare de mers pe jos, evenimente de familie anuale, precum şi o clădire de patrimoniu naţional. Regiunea Celor O Mie de Insule – Arcul Frontenac a fost desemnată Rezervaţie a Biosferei şi inclusă în patrimoniul mondial UNESCO în 2002.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: flickr.com, commons.wikimedia.org, life.com,mitickesito.com,vangviet.com, Ian Coristine, panoramio.com)