Cele mai reprezentative rochii ale prinţesei Diana se reîntorc la Palatul Kensington

printesa-diana-rochii

Unele dintre cele mai reprezentative şi memorabile obiecte vestimentare ale Dianei, prinţesă de Wales, vor fi aduse în februarie în fostul lor cămin, la Palatul Kensington, pentru a marca începutul unui an de evenimente de comemorare ocazionate de împlinirea a 20 de ani de la moartea sa.

Rochiile şi bluzele, aflate în posesia unor muzee şi a unor colecţionari privaţi şi răspândite în toată lumea, sunt împrumutate expoziţiei ”Diana: Her Fashion Story”, care are acceptul actualilor ocupanţi ai palatului, ducele de Cambridge şi prinţul Harry.

Una dintre piesele cele mai cunoscute din cadrul expoziţiei care va cuprinde 26 de ţinute va fi o rochie memorabilă din catifea de culoarea cernelii, ce a fost purtată de prinţesa Diana în timpul dansului cu John Travolta, la dineul de la Casa Albă, în 1985.

Rochia Victor Edelstein, îmbrăcată de prinţesă cu ocazia ultimului său portret, înaintea morţii sale din 1997, s-a numărat printre cele zece ţinute vândute de Diana la o licitaţie în scopuri caritabile din New York, cu două luni înainte de accidentul fatal. A fost cumpărată cu 100.000 de lire de o femeie de afaceri din Statele Unite şi apoi vândută cu 240.000 de lire unui colecţionar britanic, în 2013.

Printre alte obiecte reprezentantive din colecţie se numără bluza roz deschis Emanuel, purtată de prinţesă la portretul oficial de logodnă realizat de Lord Snowdon în 1981, şi câteva costume Catherine Walker ce au făcut parte din ”garderoba de lucru”, în anii ’90.

Eleri Lynn, curatoarea expoziţiei, a declarat că prinţesa de Wales este ”una dintre cele mai fotografiate femei din lume’‘ şi că ”fiecare alegere vestimentară pe care o făcea era ”examinată îndeaproape”.

”Expoziţia noastră explorează povestea unei tinere care a trebuit să înveţe repede cutumele regale şi diplomatice în materie vestimentară şi care, în acest timp, a îndreptat reflectoarele spre designerii şi industria modei din Marea Britanie”, a spus specialista care a adăugat că prin vestimentaţie se observă cum prinţesa Diana ”devine din ce în ce mai încrezătoare pe parcursul vieţii, căpătând controlul asupra a ceea ce reprezintă şi comunicând în mod inteligent prin ceea ce poartă”.

Cu ocazia comemorării a 20 de ani de la moartea ei, în grădina scufundată a palatului, unde Dianei îi plăcea să se relaxeze, vor fi plantate florile preferate ale acesteia, în preajma unora dintre locurile în care obişnuia să se plimbe sau să poarte conversaţii. În timpul celor 15 ani petrecuţi la Palatul Kensington Palace, prinţesa şi-a manifestat interesul faţă de grădini, oprindu-se deseori să discute cu grădinarii despre flori şi despre modul în care acestea erau plantate şi îngrijite.

Actualul grădinar-şef, Sean Harkin, a venit cu ideea de a crea o grădină albă şi astfel, începând din aprilie, grădina scufundată va fi decorată cu un covor de flori de nu-mă-uita, lalele şi narcise, toate albe, acestea fiind urmate de trandafiri de aceeaşi culoare, margarete şi floarea albinei, care înfloresc vara.

Un purtător de cuvânt al ducelui de Cambridge şi al prinţului Harry a declarat că este ”informat în legătură cu planurile” acestea, mai arată sursa citată.

Cei doi prinţi urmează să anunţe şi alte evenimente care vor celebra viaţa mamei lor, printre acestea numărându-se un concert caritabil în memoria prinţesei Diana. Prinţul Harry a declarat, la începutul acestui an, că doreşte să creeze ”ceva ce va dănui o veşnicie” pentru a comemora 20 de ani de la decesul mamei sale. (Text: Agerpres, Foto: captura video, Video: youtube.com)