Cele mai influente personalităţi din lume în 2016

Papa-Francisc-02

Directorul Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, preşedintele francez, François Hollande, precum şi actorul american Leonardo DiCaprio, fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg sau vedeta TV Caitlyn Jenner se numără printre personalităţile cele mai influente din lume în anul 2016, conform listei cu 100 de nume întocmite de revista Time, relatează AFP.

Publicaţia nu a realizat un clasament, ci prezintă un amestec eclectic de personalităţi şi celebrităţi internaţionale şi de persoane mai puţin cunoscute. ”De la fiecare dintre ei putem învăţa câte ceva”, conform redactorilor revistei Time, care consideră că persoanele nominalizate „reprezintă, într-un mod sau în altul, progresul”.

Fiecare personalitate este caracterizată sumar de o altă personalitate, niciodată de un ziarist, conform regulilor de întocmire a listei. Lista este împărţită în cinci categorii: ”pionieri”, ”giganţi”, ”artişti”, ”lideri” şi ”simboluri”.

În rândul „liderilor” figurează anul acesta directorul FMI, Christine Lagarde, a cărei caracterizare a fost scrisă de preşedintele Rezervelor Federale Americane (Fed), Janet Yellen, şeful diplomaţiei americane, John Kerry, cancelarul german, Angela Merkel, preşedintele francez, François Hollande, noul preşedinte argentinian, Mauricio Macri, noul premier canadian, Justin Trudeau, sau cunoscuta politiciană Aung San Suu Kyi din Myanmar, al cărei portret este semnat de însuţi preşedintele american, Barack Obama. De asemenea, la această categorie apar şi numele unor politicieni americani aflaţi în cursa pentru preşedinţia americană, Donald Trump, Hillary Clinton, Bernie Sanders şi Ted Cruz.

La categoria rezervată „simbolurilor” se remarcă prezenţa lui Leonardo DiCaprio, actor şi militant pentru mediu, a cărui caracterizare este semnată de John Kerry, dar şi prezenţa cântăreţei britanice Adele, despre care a scris actriţa Jennifer Lawrence, şi a regizorului mexican Alejandro Gonzalez Inarritu.

Cu o caracterizare semnată de vicepreşedintele american Joe Biden, Papa Francisc a fost inclus în categoria „giganţilor”, alături de Mark Zuckerberg şi soţia sa, Priscilla Chan, caracterizaţi de Bill şi Melinda Gates.

Din rândul „pionierilor” fac parte militanta indiană pentru mediu Sunita Narain şi tânăra yazidită Nadia Murad, o femeie ce a scăpat din sclavia sexuală în care era ţinută de membri ai grupării teroriste Statul Islamic şi care a devenit o portavoce a comunităţii yazidite (grup religios, de etnie kurdă, a căror credinţă este un sincretism între islam şi vechile religii persane, cu precădere zoroastrismul). Tot în această categorie a fost inclusă şi Caitlyn Jenner, fostul campion olimpic la decatlon Bruce Jenner, care şi-a schimbat identitatea sexuală.

Din rândul „artiştilor” fac parte în acest an actriţa Charlize Theron, designerul chinez Guo Pei şi actorul Mark Rylance, al cărui portret a fost semnat de regizorul Steven Spielberg.(Text:Agerpres, Foto: biography.com)