Cele mai frumoase 25 de moschei din lume

Dintre numeroasele locuri de rugăciune din lumea musulmană, unele ies în evidenţă prin istoria lor şi arhitectura deosebită.

Telegraph Travel a alcătuit o listă cu 25 cele mai frumoase moschei de pe mapamond, unele dintre acestea putând fi vizitate şi de persoanele care nu aparţin acestei religii.

Moscheea Sheikh Lotfollah, Isfahan, Iran

sheikh-lotfollah

Această moschee din Isfahan, un oraş despre care scriitorul Robert Byron spunea că rivalizează cu Atena şi Roma, ar fi fost mai cunoscută dacă s-ar fi aflat în altă ţară. Fiind în Iran, însă, a fost explorată (şi ”instagramată”) de foarte puţini turişti. Construită la începutul secolului XVII sub şahul Abbas I, nu are curte sau minarete, ceea ce o face neobişnuită din punct de vedere arhitectural.

Poveştile potrivit cărora ar fi fost construită pentru a adăposti haremul şahului nu sunt susţinute de surse credibile. În urmă cu un an, Ministerul Afacerilor Externe a modificat recomandările legate de călătoriile în Iran, acestea fiind considerate acum sigure, menţionează sursa citată.

Moscheea Nasir al Molk, Shiraz, Iran

nasir-al-molk

Şi mai puţin cunoscută este moscheea Nasir al Molk din oraşul universitar Shiraz din sudul Iranului. Împodobită cu vitralii — neobişnuite pentru arhitectura islamică — aceasta constituie o privelişte spectaculoasă dimineaţa şi seara, când razele soarelui formează modele luminoase pe bolţile sale.

Moscheea Albastră, Istanbul, Turcia

moscheea-albastra

Maiestuoasă, magnifică şi deosebit de atrăgătoare, Moscheea Albastră are şase minarete ca nişte ace ce marchează orizontul Istanbulului şi constituie un obiectiv de neocolit pentru orice ”city break”.

Potrivit lui Terry Richardson, expert al Telegraph Travel în Istanbul, ”interiorul străluceşte datorită faimoaselor plăci de ceramică albastră de Iznik, de unde i se trage şi numele”. A fost construită sub domnia sultanului Ahmed I, între 1609 şi 1616 şi este deschisă şi turiştilor, în fiecare zi, în afara orelor de rugăciune.

Hagia Sofia, Istanbul, Turcia

hagia-sofia

Vizavi de Moscheea Albastră, în districtul istoric Sultanahmet al Istanbulului, a fost construită Hagia Sofia, în urmă cu peste 1.000 de ani înaintea vecinei sale. Originala ”Biserică a Sfintei Înţelepciuni”, datează din secolul al VI-lea, însă clădirea a fost transformată în moschee în timpul Imperiului Otoman.

În secolele al XVI-lea şi al XVII-lea, mihraburi şi o zonă de rugăciune au fost adăugate structurii, iar Hagia Sofia de astăzi este o combinaţie de mozaicuri bizantine strălucitoare şi inscripţii din Coran. În prezent este un muzeu, unul din cale afară de maiestuos.

Moscheea Albastră, Cairo, Egipt

moscheea-albastra-cairo

Moscheea Aqsunqur, care datează din secolul al XIV-lea, s-a redeschis în Cairo în mai 2015, după ce a fost închisă publicului timp de 13 ani din cauza reparaţiilor în urma pagubelor produse de un cutremur. Moscheea face parte dintr-un complex funerar şi conţine mauzolee ale fondatorului său, Shams El-Din Aqsunqur şi ale fiilor săi. Înfăţişarea sa reflectă stilul otoman, în special plăcile de ceramică de Iznik ce înfăţişează chiparoşi şi vaze cu lalele.

Moscheea Ibn Tulun, Egipt

ibn-tulun

Nu mai puţin frumoasă este moscheea Ibn Tulun din Cairo. Aceasta a fost comandată în timpul dinastiei Abbasizilor şi deşi se crede că este cea mai veche moschee din Egipt, a trecut prin mai multe procese de restaurare. Apare în filmul James Bond ‘The Spy Who Loved Me”.

Moscheea lui Hassan al II-lea, Maroc

hassan-al-ii-lea

Marea moschee Hassan al II-lea susţine cu mândrie cel mai înalt minaret din lume, înalt de 210 metri. A treia moschee ca mărime din lume, este singura clădire de acest gen din Maroc în care pot intra persoanele care nu sunt musulmane. Este amplasată pe malul mării, în Casablanca, iar fundul mării este vizibil prin podeaua din sticlă de la intrare.

Moscheea Al Aqsa, Ierusalim

al-aqsa

Al treilea loc sfânt ca importanţă pentru islam se află în complexul al-Haram al-Sharif, sau Nobilul Sanctuar din Vechiul Ierusalim, aflat pe lista locurilor din Pastrimoniul Mondial UNESCO. Moscheea, distrusă de cutremure şi reconstruită de câteva ori de-a lungul istoriei, a fost folosită ca palat de cruciaţi, însă ulterior a devenit loc de rugăciune în califatele islamice.

Moscheea Al-Masjid al-Haram, Arabia Saudită

al-masjid-al-haram

Moscheea Sfântă sau Marea Moschee din Mecca poate adăposti până la patru milioane de persoane şi împrejmuieşte Ka’aba — o structură cubică ce este considerată locul cel mai sfânt al islamului. Are o suprafaţă de 400.800 metri pătraţi şi locuri de rugăciune în interior şi în exterior.

Moscheea este şi casa Pietrei Negre, amplasată în peretele Ka’aba’s de proferul Mohamed înaintea primei revelaţii, dar şi al locului în care a stat Avraam, primul dintre cei trei patriarhi ai Vechiului Testament. Persoanele care nu sunt musulmane nu au voie să intre la Mecca.

Moscheea Al-Masjid an-Nabawi, Medina, Arabia Saudită

al-masjid-an-nabawi

Construită de profetul Mohamed în jurul anului 622, aceasta este al doilea loc sfânt ca importanţă din Islam după moscheea Al-Haram Mosque din Mecca. Adăposteşte mormântul profetului Mohamed, în Marele Dom. Are zece minarete — cel mai înalt având 105 metri înălţime — şi o capacitate de 600.000 de persoane, număr care ajunge la un milion în timpul pelerinajului anual Hajj. Persoanele care nu sunt musulmane nu au voie să intre în anumite zone din Medina.

Moscheea Ubudiah, Malaezia

ubudiah

Construită între 1913 şi 1917, această clădire de rugăciune din oraşul regal Kuala Kangsar din peninsula Malaezia este deoseori proclamată drept cea mai frumoasă moschee. Cu patru minarete şi un dom aurit, a fost proiectată de Arthur Benison Hubback, un arhitect britanic ce s-a aflat şi în spatele construcţiei gării din Kuala Lumpur.

Moscheea Sultanului Salahuddin Abdul Aziz, Malaezia

salahuddin-abdul-aziz

Cea mai mare moschee din Malaezia se găseşte în Selangor din peninsula Malaezia şi este construită în stilul modernist malaezian. Cuprinde inscripţii realizate de un caligraf egiptean dar şi vitralii albastre, iar domul său din aluminiu este acoperit cu panouri pe care sunt gravate versete din Coran.. Are o capacitate de 24.000 de credincioşi.

Moscheea Faisal, Pakistan

faisal

A patra cea mai mare moschee din lume, aceasta se află în faţa dealurilor Margalla Hills din capitala Islamabad. Designul său contemporan a fost conceput de arhitectul turc Vedat Dalokay, iar cele opt faţete ale sale sunt inspirate din forma corturilor tipice beduine şi de Ka’aba din Mecca. Moscheea Faisal este descrisă în cartea ”Vânătorul de zmeie” a lui Khaled Hosseini.

Moscheea Wazir Khan, Pakistan

wazir-khan

Situată şi ea tot în Pakistan, în nord-estul oraşului Lahore, moscheea Wazir Khan a fost construită în secolul al XVII-lea sub domnia lui Shahabuddin Muhammad Shah Jahan. Aflată din 1993 pe lista propunerilor pentru statutul de sit din Patrimoniul UNESCO, aceasta este împodobită cu fresce, iar culorile predominante sunt cobalt, albastru, verde, portocaliu, galben şi mov.

Moscheea Badshahi, Pakistan

badshahi

Lahore este plin de moschee frumoase. Moscheea Badshahi, comandată de sultanul Aurangzeb în secolul al XVII-lea, este construită din gresie roşie şi marmură şi are o curte de 25.919 metri pătraţi. Despre minaretele mari ale moscheei se crede că erau folosite la adăpostirea armelor uşoare în timpul Războiului Civil din 1841 când britanicii au folosit clădirile pe post de garnizoane militare.

Moscheea Taj-ul-Masajid — Bhopal, India

taj-ul-masajid

Cu un nume ce se traduce prin ”coroana dintre moschei’‘, acest loc de rugăciune din Bhopal are o faţadă roz cu două minarete octogonale de 18 etaje, cu domuri de marmură. Este cea mai mare moschee din India, putând adăposti 175.000 de credincioşi.

Jama Masjid, Delhi

jama-masjid

Această moschee din gresie roşie şi marmură, cu trei domuri şi două minarete a fost construită sub domnia împăratului mogul Shah Jahan între 1644 şi 1656.

Moscheea şeicului Zayed , Abu Dhabi

zayed

Acest loc de rugăciune alb este cea mai mare moschee din Emiratele Arabe Unite şi a opta cea mai mare moschee din lume. Adăposteşte cel mai mare covor din lume ce măsoară aproximativ 5627 metri pătraţi şi cântăreşte aproximativ 35 de tone, fiind realizat de 1.200 de artizani.

De asemenea, deţine un candelabru de cristal de 12 tone. Potrivit lui Rosemary Behan, expert al Telegraph Travel în Abu Dhabi, este o ”clădire-simbol” ce merită vizitată cel puţin pentru arhitectura sa.

Moscheea Sultanului Qaaboos, Oman

moscheea-sultanului-qaaboos

Amplasată lângă o autostradă din Muscat, poate nu este cel mai liniştit loc, însă grădinile interioare, panourile şi arcadele estompează zgomotul exterior. Este una dintre cele mai impresionante clădiri din această ţară. Minaretul său central are 91,5 metri înălţime, iar construcţia adăposteşte un covor persan la care au lucrat 600 de femei timp de patru ani.

Marea moschee din Samarra, Irak

samarra

Această moschee unică din secolul al IX-lea, din apropiere de Bagdad, a fost construită pe când Samarra era capitala califatului Abbasid, însă a fost distrusă în 1278. S-a păstrat, însă, minaretul său „Malwiya”, cu designul său conic ascendent, de 52 de metri înălţime şi 33 de metri lăţime la bază. A fost deteriorată într-o explozie în 2005 şi se află în prezent pe lista UNESCO a siturilor aflate în pericol.

Moscheea Lala Mustafa Paşa, Cipru

lala-mustafa-pasa

Această clădire din Famagusta a fost iniţial o catedrală romano-catolică devenită apoi moschee în 1571 în timpul dominaţiei otomane. Catedrala purta hramul Sfântului Nicolae, iar după transformarea în moschee a primit numele paşei Lala Mustafa, conducătorul forţelor otomane în războiul turco-veneţian.

Moscheea Umayyad, Siria

umayyad

Marea moschee din Damasc este una dintre cele mai frumoase clădiri din lumea islamică. Terminată în anul 715 sub domnia califului Umayyad al-Walîd I, este construită în jurul unei vaste curţi de 157 metri pe 100 metri. Altarul Sf. Ioan Botezătorul se crede că ar conţine capul acestuia.

Marea Moschee din Herat, Afganistan

herat

Construită din lapis lazuli, cămămidă şi piatră, această moschee din nord-vestul oraşului Herat din Afganistan este uluitoare. Fundaţia sa a fost pusă de sultanul Ghayas-ud-Din Ghori în 1200, ulterior clădirea fiind extinsă, îmbunătăţită şi reparată de-a lungul secolelor şi a luat forma actuală în secolul al XV-lea, deşi a fost deteriorată în războaiele anglo-afgane din secolul al XIX-lea.

Moscheea Catedrală din Cordoba, Spania

cordoba

Unul dintre cele mai bune exemple de arhitectura maură, această clădire a fost la origine o biserică catolică, începută în jurul anului 600.

Când cultura islamică s-a răspândit în Spania la începutul secolului al VIII-lea, a fost împărţită în jumătăţi musulmane şi creştine, deşi mai târziu un calif a distrus-o şi a reconstruit-o ca moschee ce a fost ulterior transformată în biserică romano-catolică în timpul Reconquistei, devenind în final catedrală în secolul al XVI-lea. Moscheea din cadrul complexului este încă prezentă, deşi musulmanilor nu li se permite să se roage în aceasta, mai arată sursa citată.

Moscheea Koutoubia, Maroc

koutoubia

Familiară oricărui turist care a fost într-un ”city break” în Marrakech, moscheea Koutoubia se află în apropiere de piaţa Djema’a el-Fna din centrul Oraşului Roşu. Moscheea are unul dintre cele mai complicate şi impresionante minarete din islamul sunni. Persoanele care nu sunt musulmane nu au voie în interior, însă moscheea este înconjurată de grădini ce pot fi vizitate de oricine doreşte. (Text: Agerpres, Foto: telegraph.co.uk)