Cele mai atrăgătoare destinaţii de shopping din lume

le-bon-marche

Turismul de shopping împacă două categorii de persoane: cele care adoră să călătorească şi cele care se dau în vânt după cumpărături.

Pentru că nimic nu se poate compara cu o excursie într-un oraş mare, în care se pot vizita atracţiile turistice, dar se poate trece şi pragul unui magazin universal generos, în care se găsesc produse pentru toate vârstele, gusturile şi buzunarele. Pe lângă faptul că astfel de locuri extravagante de tipul magazin-în-magazin vând nenumărate mărfuri şi mărci, ele oferă ceva în plus: o experienţă.

”Din punct de vedere istoric, marile magazine universale din mijlocul oraşelor erau aproape miezul acestora”, a declarat pentru CNN Jan Whitaker, istoric al unor astfel de centre comerciale, care a scris două cărţi pe tema acestor emporii ale comerţului.

”Ele oferă atât de multe servicii pe lângă cele mai noi produse şi tendinţe în modă încât chiar au fost mai mult decât doar nişte simple magazine”, mai spune acesta.

14 dintre cele mai cunoscute astfel de magazine universale din lume merită să se afle pe lista cu destinaţii de excursie, chiar şi a celor care nu sunt împătimiţi ai shoppingului.

Le Bon Marche, Paris

Considerat cel mai modern magazin universal din lume, Le Bon Marche Rive Gauche a fost un loc şic dar şi pentru cumpărături al Parisului chiar de la deschidere, în 1852. Iar a fi şic la Paris necesită ceva efort. Încă de la început, Le Bon Marche a fost un loc inovator, care a venit cu idei noi, precum camerele pentru citit pentru soţii comozi, ce au fost imitate apoi în toată lumea.

Pe lângă marfa sa atrăgătoare, Le Bon Marche se laudă şi cu o colecţie de artă care este expusă de jur împrejurul magazinului.

La începutul acestui an, magazinul a fost primul spaţiu comercial care a găzduit expoziţia ”Child’s Play” a artistului chinez Ai Weiwei, ce a cuprins două duzini de instalaţii fanteziste din bambus şi hârtie.

Piaţa de 3.000 de metri pătraţi ”La Grande Epicerie” este o felie din Paradisul culinar franţuzesc.

Localizat pe malul stâng al Senei, magazinul este mai puţin aglomerat decât spaţiile omoloage de pe cealaltă parte a râului, ceea ce-l face popular printre vedete şi localnici.

Selfridges, Londra

selfridges

Nici o listă cu magazine universale nu este completă fără Selfridges. Construit în 1909, acesta a fost votat cel mai bun magazin universal din lume la ultimele trei ediţii ale bienalului ”Global Department Store Summit”.

Spaţiul comercial, situat în zona centrală de interes pentru shopping de pe Oxford Street, are o galerie de încălţăminte ca un altar, aceasta fiind cea mai mare din lume, destinată atât bărbaţilor cât şi femeilor. În 2014, Selfridges a cheltuit nu mai puţin de 432 milioane de dolari pentru a creea cel mai mare departament de accesorii din lume.

Vara, deschiderea restaurantelor de pe acoperiş, în aer liber, este aşteptată cu la fel de mare nerăbdare ca şi faimoasele sale vitrine de Crăciun. De fapt, Selfridges are cea mai mare obsesie pentru Crăciun din lume — anul trecut, magazinul său festiv dedicat sărbătorilor de iarnă s-a deschis încă din luna august.

Bergdorf Goodman, New York

bergdorf-goodman

Când un magazin universal inspiră un documentar intitulat ”Scatter My Ashes at Bergdorf’s” (”Împrăştie-mi cenuşa la Bergdorf”), clar nu este vorba decât de un simplu magazin vechi. Bergdorf Goodman de pe Fifth Avenue este locul în care lui Carrie Bradshaw din ”Sex and the City” îi place să-şi înnoiască garderoba, la fel ca şi celorlalţi locuitori din viaţa reală a New York-ului. În plus, aici există şi raioane dedicate locuinţei, cărţilor şi copiilor, dar şi restaurante.

Bergdorf deţine şi magazinul de trei etaje de peste drum dedicat în exclusivitate bărbaţilor.

Pentru cei care se rătăcesc, aici se află o adevărată ”armată” de asistenţi personali angajaţi pentru a veni în ajutorul clienţilor. Printre aceştia se numără Betty Halbreich, în vârstă de 88 de ani, cel mai faimos ”personal shopper” din lume. Biroul său, ”Betty Halbreich Solutions” se află la etajul al treilea.

GUM, Moscova

gum

GUM a fost construit între anii 1890 şi 1893 de Alexander Pomerantsev şi Vladimir Shukhov. Clădirea beneficiază de un interior aerisit, mulţumită magnificului tavan arcuit. Situat în Piaţa Roşie, magazinul universal se laudă cu o bogată şi misterioasă istorie pe care puţine locuri o pot egala, acesta supravieţuind unui secol tumultuos după deschidere. Spaţiul de 242 de metri lungime, structurat pe trei etaje a scăpat de trei ori de ameninţarea buldozerelor.

În 1918, toaletele sale generoase au fost închise fiind considerate un lux burghez. Una dintre acestea — intitulată Toaleta Istorică — a fost restaurată recent, fiindu-i redată grandoarea din perioada ţarilor, şi este disponibilă oricui doreşte să cheltuiască 1,30 de dolari (sau 7,50 de dolari pentru duş, cu halat, prosoape şi papuci pentru doamne).

În anii 20 clădirea a devenit biroul lui Iosif Stalin.

Perioada comunistă nu a fost uitată — aici există şi două cafenele cu tematică sovietică, Festivalnoe şi Stolovaya Nr 57. În fiecare iarnă, la GUM se deschide şi un patinoar.

Illums Bolighus, Copenhaga

illums-bolighus

De 75 de ani, Illums Bolighus din Copenhaga reprezintă un rai cu patru etaje pentru fanii design-ului. Cu alte şase magazine în Danemarca, Norvegia şi Suedia, Illums Bolighus îşi propune să expună cele mai bune obiecte de design minimalist scandinav. Acesta comercializează, însă, şi mărci internaţionale, ce se potrivesc stilului său elegant.

În magazin se găseşte orice are legătură cu căminul, de la accesorii de bucătărie şi mobilă până la obiecte destinate dormitorului şi băii, de la mărci nordice şi internaţionale.

Produse ale unor designeri danezi faimoşi, precum Arne Jacobsen, Finn Juhl, Borge Mogensen şi Hans J. Wegner, sunt prezente în magazin încă din anii ’50.

Vă plac lămpile daneze? Cui nu-i plac? La etajul al treilea se petrece magia.

Isetan, Tokyo

isetan-tokyo

Cu cele mai mari vânzări din orice alt magazin universal din Japonia, Isetan, din Shinjuku, este un labirint comercial gigantic, cu nouă etaje. În plus, are şi o terasă pe acoperiş.

În spatele său se află Isetan Men’s — un alt magazin uluitor, de zece etaje, dedicat, deloc surprinzător, bărbaţilor. Cele două clădiri sunt legate prin pasarele, situate la etajele trei şi şase.

În Isetan Men’s se află şi o şcoală de golf, pe acoperiş.

Ca majoritatea magazinelor universale din Japonia, în Isetan se găseşte şi o impresionantă piaţă, la subsol, căutată în special pentru deserturile atrăgătoare.

Sala de promovare, precum şi un raion cu kimono-uri se află la etajul superior.

Galeriile Lafayette, Paris

lafayette-paris

Interioare auriu în stilul Art nouveau, balcoane inspirate de Opera din Paris şi plafonul magnific din sticlă sub formă de cupolă sunt caracteristicile Galeriilor Lafayette de pe bulevardul Haussmann din Paris, simbolul epocii de aur a magazinelor universale.

Aici nu este doar un spaţiu de vânzare cu amănuntul pentru marfa de lux. Magazinul fermecător reprezintă un spectacol orbitor ce este în sine o atracţie turistică de top. Se poate face, la cerere, un tur gratuit, de 45 de minute, destinat grupurilor de 10-20 de persoane.

Terasa de pe acoperiş oferă o privelişte minunată a Parisului.

Harrods, Londra

harrods

Odinioară un umil magazin de draperii, Harrods este astăzi cel mai mare şi mai extravagant magazin universal din Europa, cu un spaţiu comercial de 90.000 de metri pătraţi

În mijlocul magazinului, se află scara rulantă ”Egipteană”, de 39 milioane de dolari.

În urma renovărilor recente a fost adăugat şi un candelabru ”chihlimbariu-auriu”, ce sare imediat în ochi, creat de artistul american Dale Chihuly.

Motto-ul Harrods este „omnia omnibus ubique” („toate lucrurile pentru oamenii de peste tot”, în latină).

Inutil de adăugat că în această clădire de şapte etaje se poate găsi aproape orice.

Anul trecut, Harrods s-a lansat şi pe piaţa imobiliară.

Până în 2014, aici se afla şi un departament pentru animale — loc din care fostul preşedinte american Ronald Reagan a cumpărat un pui de elefant, iar dramaturgul Noel Coward a achiziţionat un aligator.

Harrods a adăpostit la un moment dat şi o cobră, ce păzea o pereche de sandale (bătute cu rubine şi diamante), evaluată la circa 62.000 de lire.

Kaufhaus des Westens, Berlin

kaufhaus-des-westens

Kaufhaus des Westens (binecunoscut sub numele KaDeWe) este cel mai mare magazin universal din Europa continentală, spaţiul comercial întinzându-se pe 60.000 de metri pătraţi.

Clădirea istorică — inaugurată în 1907 — a fost grav avariată când un avion american s-a prăbuşit peste aceasta, în timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial. Acest lucru, însă, nu a împiedicat prea mult timp comerţul. A fost restaurată şi redeschisă în 1950 şi de atunci reprezintă un simbol al Berlinului postbelic.

Zona de restaurante din KaDeWe este una dintre cele mai mari din lume. Aici se vând aproximativ 35.000 de produse şi se află peste 30 de baruri gourmet în care lucrează 150 de bucătari.

Magazinul de 109 ani a apelat recent la o companie de arhitectură cu sediul în Rotterdam pentru renovarea interiorului. Aspectul actual este unul proaspăt, cu scări rulante moderne şi mai multă sticlă.

Nordiska Kompaniet, Stockholm

nordiska-kompaniet

Aflat în inima oraşului Stockholm, Nordiska Kompaniet (NK) este cel mai vechi magazin universal de lux din Suedia. ”(NK-nr.) a fost înfiinţat de Josef Sachs în 1902, cu intenţia de a fi un centru cultural şi comercial”, a declarat pentru CNN purtătorul său de cuvânt.

”Magazinul a devenit atât un loc de întâlnire, cât şi o instituţie culturală ce continuă să găzduiască multe lansări şi prezentări în exclusivitate”, a mai spus acesta.

NK a fost primul loc din Suedia unde s-au pus în vânzare păpuşi Barbie şi jeanşi. De asemenea, aici a fost montată prima scară rulantă din această ţară.

Atriumul său frumos, cu podeaua din marmură şi balustrade din alamă, a rămas neschimbat din 1915. ‘‘Marmura din podea este de origine suedeză, de la Kolmarden”, a mai declarat purtătorul de cuvânt.

Unul dintre secretele NK îl reprezintă bomboanele cu mentă. Acestea sunt produse în fiecare dimineaţă, după o reţetă veche de o sută de ani, în brutăria din magazin — despre care multă lume nici nu ştie că există.

10 Corso Como, Milano

10-corso-como

Gândit iniţial ca o galerie de artă şi librărie într-un garaj renovat, în 1991, 10 Corso Como a devenit curând o celebră destinaţie de luat masa şi de cumpărături. Prin produsele atent selecţionate puse în vânzare, fondatoarea sa, Carla Sozzani, speră să promoveze ideea de ”slow shopping” .

Spaţiul eclectic include oferte de la companii de modă, la modă şi îndrăzneţe, precum Vetements sau Maison Martin Margiela. Librăria se concentrează pe latura artistică, în special pe fotografie, iar secţiunea dedicată frumuseţii oferă unele dintre cele mai rare parfumuri din lume.

Aici se află şi un restaurant, o curte interioară şi un mini-motel.

Centrul comercial are ”avanposturi” în Seul, Shanghai şi Beijing.

Magazinul din Songyan al lanţulului Eslite Spectrum, Taipei

Cunoscut în special pentru comercializarea de cărţi, Eslite Spectrum nu se încadrează în profilul binecunoscut al magazinelor universale. Compania înfiinţată în urmă cu 27 de ani vinde o varietate de produse, inclusiv specialităţi gastronomice şi obiecte tradiţionale din Taiwan.

”Încă de la început, Eslite s-a dezvoltat ca un model de afacere cuprinzătoare, centrată pe cultură, creativitate şi latura umană”, a declarat pentru CNN Sheersong Tseng, director în cadrul Spectrum.

Brand-ul de lifestyle cuprinde în prezent peste 40 de magazine din Taiwan şi Hong Kong, dar şi unul în China.

”Spaţiul, serviciile şi evenimentele sunt create în concordanţă cu specificităţile oraşului în care este localizat magazinul’‘, a mai spus Tseng. ”De aceea, nu există două Eslite Spectrum la fel”.

Un exemplu este Eslite Spectrum din Songyan, o fostă fabrică de ţigări transformată în parc de creaţie. Noua clădire, proiectată de arhitectul japonez Toyo Ito, adăposteşte două subsecţiuni interesante — Axes, cu accesorii de stradă de la 36 de designeri taiwanezi, şi Expo, o platformă ce comercializează produse de creaţie din domeniul lifestyle produse de sute de branduri.

”Vizitatorii pot participa la cursuri în cadrul atelierelor de meşteşugărit, cum ar fi cele de ceramică, sticlărie, sculptură în lemn, prelucrarea fierului, confecţionarea de cutii muzicale şi arta cu hârtia”, a adăugat Tseng.

Barneys, New York

barneys

Pentru a dovedi că magazinele universale vor domina în era comerţului online, iată că un astfel de centru comercial tocmai s-a deschis, în 2016. E adevărat, însă, că iniţial Barneys a fost inaugurat în apropiere de 7th Avenue, în 1923, dar aceasta este o nouă ”încarnare” a şicului magazin de modă.

Noua locaţie, de 5.388 de metri pătraţi, a fost proiectată de firma de arhitectură Steven Harris, din New York.

Interiorul este decorat în culori pale, cu elemente arămii. Cele cinci etaje sunt unite printr-un atrium de patru etaje şi o scară spiralată, elegantă — un concept inspirat de fostul centru comercial.

”Cred că pe oricine întrebi, care ştie vechiul magazin, scara este cea de care îşi amintesc toţi”, scrie Steven Harris pe blogul Barneys, The Window.

”Acesta a fost cel mai frumos lucru, însă aparte mai era şi aspectul şi un element de spectacol — faptul de a fi observat în timp ce coborai treptele”, a menţionat acesta.

Magazinul principal Nihonbashi Mitsukoshi, Tokyo

nihonbashi-mitsukoshi

Cel mai vechi lanţ de magazine universale din Japonia a făcut o angajare neobişnuită anul trecut — un android îmbrăcat în kimono. Aiko Chihira, robotul dezvoltat de Toshiba, se ocupă de biroul de informaţii din cadrul magazinului universal Mitsukoshi din Nihonbashi, Tokyo. Drăguţă şi imitând o femeie de 32 de ani, aceasta nu poate răspunde încă la întrebări, dar poate oferi informaţii preînregistrate în japoneză.

Poate că principalul magazin Mitsukoshi din Nihonbashi, cu o vechime de un secol, nu oferă cea mai în vogă colecţie de modă pentru doamne — această onoare îi revine centrului comercial Laforet Harajuku — însă are un renumit departament adresat domnilor. (Text: Agerpres, Foto: lebonmarche.com, pinterest.com, likealocalguide.com, parisiensalon.com, nk.se, timeout.com , Video: youtube.com)