Trenul Mocăniţa, Cimitirul Vesel şi bisericuţele din lemn aflate în patrimoniul UNESCO au fost cele mai vizitate obiective turistice în perioada iunie-august, a declarat, luni, 22 august, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural Ecologic şi Cultural – ANTREC Maramureş, Livia Sima.
„Din informaţiile noastre, dar şi din observaţiile proprietarilor de pensiuni rurale, trenul Mocăniţa, bisericuţele din lemn aflate în patrimoniul UNESCO şi Cimitirul Vesel din Săpânţa au fost cele mai vizitate obiective turistice în sezonul estival. Cel trei obiective turistice sunt foarte renumite atât în ţară cât şi în străinătate şi se bucură de o largă apreciere. În jurul acestor obiective de-a lungul anilor s-a dezvoltat o reţea de pensiuni şi moteluri care oferă servicii diversificate pentru iubitorii unei vacanţe inedite. Cert e că, încet, dar sigur, am asistat la o schimbare de percepţie asupra turismului rural datorită acestor repere, dar şi a altora mai puţin cunoscute. Anual, mii de turiştii ajung în Maramureş pentru a vedea şi a petrece un scurt concediu la ţară sau a face o plimbare cu Mocăniţa pe Valea Vaserului” a spus Livia Sima.
Potrivit acesteia, turiştii români care optează pentru o vacanţă de o săptămână în Maramureş aleg excursiile în circuit sau excursiile de aventură.
„Avem Mocăniţa, Cimitirul Vesel şi bisericuţele din lemn răspândite prin satele îndepărtate, dar avem şi o categorie strictă de turişti care vin în Maramureş pentru a vizita numai lăcaşele de cult, mănăstirile şi bisericile din lemn, această categorie de turiştii o putem întâlni aproape tot anul cu oarecare trend în timpul verii sau în preajma sărbătorilor religioase importante. Sunt excursii organizate de asociaţii, fundaţii sau chiar parohii din România care îi aduc pe credincioşi să admire lăcaşele de cult, să afle istoria lor, să cunoască locuri şi mănăstiri de care cu siguranţă au auzit sau citit, apoi există pe durata verii, turismul de aventură, iar cele mai căutate locuri sunt: defileul Lăpuşului, Valea Vaserului, Munţii Pietrosul Rodnei, Munţii Maramureşului, parcurile naţionale şi cele naturale.
Turiştii care aleg aceste obiective vin pregătiţi pentru o coborâre cu barca pe apele râurilor, pentru o cursă ciclotur sau pentru a mai multe zile petrecute cu cortul pe munte împreună cu grupul. În zona Văii Ruscovei, în satele Repedea, Poienile de sub Munte, Ruscova, ajung turişti din Polonia, Slovacia şi Ungaria dornici să afle unde a fost vechea graniţă a României până în anul 1946″, a spus Livia Sima.
Unul dintre administratorii căii ferate forestiere ce administrează trenul Mocăniţa, Daniel Andreica, a precizat că zilnic, în perioada sezonului estival, câteva sute de turişti fac o călătorie cu trenul pe cei aproape 20 de km, doar pe un singur sens în defileul Văii Vaserului. (Text: Agerpres, Foto; traveleurope.ro)