Cele mai absurde, ciudate şi curioase cercetări

ig-nobels

Laureaţi ai premiilor Nobel s-au reunit în Statele Unite la cea de-a 26-a ceremonie a premiilor ”anti-Nobel”, pentru a răsplăti cele mai absurde, ciudate şi curioase cercetări ale anului.

Este sexualitatea unui şobolan afectată de pantaloni? Poate un om trăi ca o capră? Au pietrele personalitate? În fiecare an, comitetul „Ig Nobel Prizes” acordă aceste premii pentru cercetări ”care fac oamenii mai întâi să râdă, apoi să reflecteze”, conform formulei consacrate evenimentului, relatează AFP.

La ceremonia desfăşurată joi seara, 22 septembrie, la Cambridge (nord-estul Statelor Unite), în campusul prestigioasei universităţi Harvard, premiul la categoria reproducere a mers la un cercetător de la Universitatea din Cairo, Ahmed Shafik, pentru studiile sale privind sexualitatea şobolanilor care poartă pantaloni. Studiul, care a fost publicat în 1993, a concluzionat că un şobolan care poartă pantaloni ce conţin poliester este mai puţin activ sexual, decât cei care poartă pantaloni făcuţi doar din lână sau bumbac. Cercetătorul a murit în 2007.

Printre cei zece laureaţi, a fost de asemenea recompensat, la categoria biologie, britanicul Thomas Thwaites, care a petrecut trei zile în pielea unei capre. El a fabricat proteze care i-au permis să meargă mult timp în patru labe, cu mişcări comparabile cu cele ale unei capre, inclusiv în pantă, deoarece şi-a realizat experienţa în Alpii elveţieni. De asemenea, el a mâncat iarbă, fiartă la oala sub presiune, în timpul experienţei sale de trei zile.

Thomas Thwaites a împărţit premiul cu un alt bărbat devenit animal, britanicul Charles Foster, care a încercat să imite stilul de viaţă al mai multor animale — viezure, vulpe, cerb, vidră şi pasăre.

La categoria economie, premiul anti-Nobel a fost atribuit unei echipe de trei cercetători — doi neozeelandezi şi un britanic, care s-au interesat de personalitatea pietrelor. Ei au încercat să aplice unor bucăţi de piatră conceptul din marketing numit personalitatea brandului, care constă în a atribui unor etichete trăsături ale personalităţii umane. Studiul a demonstrat că oameni aduşi în contact cu pietrele le-ar putea atribui acestora caracteristici ale personalităţii umane. Cercetătorii au ajuns la concluzia că noţiunea de personalitate de brand ar trebui să fie abordată cu multă precauţie.

Un grup ce cercetători din Statele Unite, Canada, Germania, Belgia şi Olanda a câştigat premiul pentru psihologie, pentru că au întrebat 1000 de mitomani cât de des au minţit pe parcursul vieţii lor şi au evaluat cât de bine au minţit.

Premiul pentru medicină a fost acordat unor oameni de ştiinţă germani care au descoperit că o mâncărime pe partea stângă a corpului poate fi calmată prin scărpinare pe partea dreaptă în timp ce ne uităm în oglindă.

Premiul pentru fizică a fost acordat unor cercetători din Ungaria, Spania, Suedia şi Elveţia, care au constatat că tăunii sunt mai puţin atraşi de caii albi şi că libelulele sunt atrase în mod fatal de pietre funerare negre.

Premiul pentru literatură a mers la un autor suedez, Fredrik Sjoberg, care a scris o trilogie despre colectarea muştelor.

Premiul pentru pace a fost acordat cercetătorului canadian Gordon Pennycook şi colegilor acestuia pentru lucrarea intitulată „On the Reception and Detection of Pseudo-Profound Bullshit”.

Premiul de percepţie a revenit cercetătorilor japonezi Atsuki Higashiyama şi Kohei Adachi, pentru a fi investigat dacă lucrurile arată diferit atunci când te apleci şi le vizualizezi printre picioare.

Cel mai surprinzător câştigător al premiilor anti-Nobel a fost la categoria chimiecompania Volkswagen. În absenţa unui reprezentant, constructorul german a fost răsplătit pentru că „a rezolvat problema emisiilor excesive auto care produc (…) mai puţine emisii de fiecare dată când maşinile sale sunt testate”.

Ig Nobels au fost inspirate de revista americană de ştiinţă şi umor ”Annals of Improbable Research”. Ca în fiecare an, premiile au fost remise de laureaţi adevăraţi ai premiului Nobel. La ceremonia de joi au participat patru dintre ei — chimistul Dudley Herschbach, economistul Eric Maskin, dr Rich Roberts şi fizicianul Roy Glauber. Câştigătorii premiilor anti-Nobel au primit un trofeu în forma unui ceas mare, precum şi o bancnotă de zece trilioane de dolari din Zimbabwe, care valorează mai puţin decât un eurocent.(Text: Agerpres, Foto: cbc.ca)